KRAFTWERK 3D DEEL 5 COMPUTER WORLD

by Klaas Chielens

De klassieke wereld in België davert deze dagen op cello-klanken die weerklinken op de Koningin Elisabeth Wedstrijd; desalniettemin gaat het concertleven gezellig verder en speelt menig klassiek artiest of ensemble her en der in het land met verve een eigen repertoire, wars van alle opgelegde stukken.

Binnen het genre van de elektronische muziek — ik voel een lichte huivering bij de traditionele klassiek-liefhebber zoals men die kan aantreffen bij de meer klassiek geïnspireerde lezer — kan Kraftwerk zeker als oer-moeder worden beschouwd. Deze week streken de Duitse electronica giganten neer in de Koningin Elisabethzaal— zie je nu wel dat er een link is met traditionele klassiek— in Antwerpen. Een zittende elektro-fuif als het ware met een gevarieerd publiek, van retro-fans tot fans van het eerste uur en hier en daar zelfs een familie met kinderen die aan Cultuur komen doen. Kortom, een klassiek concert.

De Klassiekers

Maandagavond, 19 uur. In dichte drommen haasten apparatchiks zich — man machine-gewijs— van hun werk richting de Elisabethzaal, prachtig vernieuwde cultuurtempel in Antwerpen. Op het programma? Deel 5 in een achtdelige concertreeks waarin de pioniers hun volledige oeuvre er nog eens doorspelen. Deze keer, Computer World. Deze plaat, waarvan de bekendste nummers o.m. Computer Love en Pocket Calculator zijn, is géén greatest hits plaat, maar wordt toch aanzien als baanbrekend in de wereld van de elektronische muziek.

De eerste 40 minuten van het concert werden gevuld met Computer World. Daarna gaven Ralf Hütter en de zijnen een best-of ten berde met klassiekers zoals ‘The ModelMan-MachineAutobahnRadioaktivity (voor de gelegenheid met geüpdate tekst die ook Fukushima bevat)’. Als toemaatje werden we vergast op ‘We are the robots’ waarbij de muzikanten op het podium werden vervangen door— jawel— de oer-traditionele rood/zwarte robot exemplaren van de band, inclussief robot-dansjes.

Oermuziek

Het was een memorabel concert. Dit album dat reeds in de digitale wereld van de elektronische muziek te plaatsen is, werd voorzien van nog wat extra-beats na de remix van enkele jaren terug. Was het een aanrader? Zeker. Maar doe geen moeite, op het moment dat u dit leest zijn de Kraftwerk heren reeds op terugweg naar Duitsland. Wil u alsnog de volledige cataloog bewonderen? Haast u naar Turijn, misschien kan u er nog tickets op de kop tikken voor November.


  • WAT: Kraftwerk 3D – deel 5: Computer Love
  • WIE: Kraftwerk
  • WANNEER: Maandag 22 mei 2017
  • WAAR: Elisabeth Zaal – Antwerpen
  • FOTO: © Kraftwerk – www.kraftwerk.com

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord