Kugoni Trio meets Belgian composers… and more

by Knopskaya

Wekenlang maakte het Kugoni Trio van de Academiezaal te Sint-Truiden hun natuurlijke habitat. De reden hiervoor is de opname van hun nieuwe album, dat eveneens in deze zaal zal worden voorgesteld op 8 november 2019. De CD zal naar goede gewoonte van het trio werk bevatten van componisten van bij ons waaronder Wim Henderickx, Jeroen D’Hoe en Piet Swerts. Geen betere plek dus om de noeste arbeid met een concert af te ronden.

Stempel
Als voorvechters van de Belgische muziek, besloot het trio ruimdenkend te werk te gaan. Dit wil zeggen dat ze ook composities van buitenlandse componisten speelden om daarbij de muzikale relatie van deze componisten tot hun roots te toetsen. Er werd aangevangen met Warakun, een korte maar levendige compositie van Ward De Vleesschhouwer. Daarmee was de typische Kugoni-stempel gedrukt – de stempel van drie jonge muzikanten die graag spelen, graag samenspelen en onmiddellijk op professionele manier samen naar de ziel van een compositie grijpen. Welke componist droomt hier nu niet van?

Labo
Het samenwerken met Kugoni wordt terecht als een kwalitatief artistiek labo omschreven. Voor de unieke bezetting van saxofoon, viool en piano is nauwelijks werk beschikbaar. Door de dynamiek tussen trio en componisten ontstond er een heel oeuvre waarbij zowel muzikanten als componisten zich uitgedaagd voelen en ten volle kunnen uitleven. Daarnaast kan het ook interessant zijn om een bestaande compositie te herwerken voor deze bezetting.

Zo hoorden we de compositie Emersa, van Pieter Schuermans (geb 1970), die oorspronkelijk voor de achttiende verjaardag van diens zoon  – cellist – werd geschreven. Ter gelegenheid van de eerste Belgian Music Days in 2018, werd het herwerkt voor het Kugoni Trio.

Van de hand van Mathias Coppens werd gekozen voor een stevige compositie, trio opus 20,  met melodieuzere passages, op maat van Kugoni gecomponeerd  – net als Musette van Jan van Landeghem (1954), waarbij een mooie rol voor de saxofoon werd weggelegd.

Van bij hun
Van Astor Piazzolla (1921-1992) werd Verano, de zomer uit zijn vier seizoenen gebracht, gevolgd door de Five pieces van Dmitri Shostakovich (1906-1975) – een componist die zijn lang verliet om te groeien en andere tradities te ontdekken naast een componist die het als een plicht zich om te blijven waar men hem nodig had. A song without words and Burlesque is dan weer een compositie van de Armeense componiste Arakelyan, met wie het trio kennismaakte in het Verenigd Koninkrijk.

Kugoni: Over hoe men kan trots zijn op zoveel verschillende van bij onzen. Muziek van bij ons voor iedereen – iedereen welkom bij ons.

Saxofoon: Kurt Bertels
Viool: Nicolas Dupont
Piano: Bert Koch
Gezien: 25 april 2019

http://www.kugonitrio.be

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord