Marco Beasley & Constantinople: hemelse bruggen van verzen en stemmen

by Knopskaya

De Klank van Da Vinci, thema van Musica Divina 2019, weerklonk op 3 en 4 oktober in de Begijnhofkerk van Lier en de Sint-Amandskerk van Geel van Oost naar West. Verantwoordelijken voor de wervelwind waarbij Oost en West werden verbonden, waren niemand minder dan de Italiaanse renaissancezanger en -poëet bij uitstek, Marco Beasley en het Canadese ensemble Constantinople. Aan het hoofd van het ensemble: de setarspeler-zanger van Iraanse oorsprong Kiya Tabassian.

Bosphorus
Onder de klanken van snaarinstrumenten uit de Oriënt en renaissance, werd er een algemeen gevoel naar de periode rond de val van Constantinopel in 1453 gecreëerd, d.m.v. gezongen teksten uit de periode. De Italiaanse steden werden tijdens de vijftiende eeuw gekenmerkt door een bloeiende handel en culturele groei. Het Ottomaanse rijk werd een belangrijke handelsplaats. Een aantal intellectuelen vonden de uitwisseling van ideeën minstens zo belangrijk als die van goederen. Zo contacteerde Leonardo Da Vinci Sultan Bayezid II, zelf een begenadigd poëet. Bayezid had echter zijn bedenkingen om mee de culturele brug tussen Oost en West te bouwen.

Hoe mooi het toen had kunnen samenklinken, lieten Marco Beasley en Constantinople het publiek horen tijdens hun nieuwe programma. Het gaat hier om een diepgaande ervaring met een groot poëtisch karakter. Verzen en gedichten werden zorgvuldig uitgezocht, afgewisseld, gecombineerd en aangevuld. Er werd niet geselecteerd op de bekendste naam, maar de grootste diepgang en effect. Een deel van de gebruikte teksten was zelfs anoniem.

Hemelse tongen
Marco Beasley  is en blijft iemand die diep voelt en dat gevoel kan overbrengen op eenieder die het wil ontvangen en ervaren, als een soort van hogere macht. Net dit geeft de combinatie met de soefi-gezangen nog een hogere dimensie. Tijdens Rouz-o-shab kwamen versmolten stemmen en talen samen tot een gegeven waarvan men zich enkel maar kon afvragen of de ervaring uit de hemel gezonden was of er recht heen ging, ongeacht het feit of men in een hemel gelooft. En net dat is het renaissancegevoel: ervaren tot wat de mens met zijn eigen creatieve  ideeën en talenten in staat is.

Dat Marco Beasley en Constantinople meerdere staande ovaties kregen is vanzelfsprekend.

De Brug van Da Vinci werd tijdens Musica Divina 2019 geslagen tussen hemel en aarde, heden en verleden, man en vrouw, Oost en West. De symbolische cirkel uit het logo is rond. De mooiste vooruitgang bereikt men nog steeds samen.

Foto: © Edwin Thys

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord