Maria Moctezuma – The sound of Mexican nature and soul

by Knopskaya

Maria Moctezuma tourde de voorbije weken door Europa, vorige week stond België op haar kleurrijke kalender. Het mysterie spreekt dankzij de taalbarrière. Net dat maakt de mystieke ervaring die rondom het geheel hangt compleet. Ondanks we haar woorden mogelijk niet begrijpen, kunnen we haar voelen, inclusief het kloppende hart van de Mexicaanse cultuur.

Moctezuma gebruikt een mooie mix aan instrumenten en kunstelt niets. Voor haar (trouwens blote) voeten, bevinden zich allerlei aardewerken fluitjes, aan de micro hangen slierten schelpachtige gedroogde notenschalen als percussiemiddel. Vlot wisselt ze tussen gitaar en accordeon. Naast haar bevindt zich haar Duitse concertgezel die allerlei natuurlijke percussiemiddelen inzet om het geheel te kruiden. Ook een grote zeeschelp wordt gepromoveerd tot zeer vol klinkend blaasinstrument. Alle zintuigen raken geprikkeld. Behendig weet ze zo goed als op haar eentje een volledig orkest uit de grond te stampen door het creëren van loops. Techniek ontmoet traditie bij hetgene dat zij de Sonido Raizoso noemt, het geluid van haar wortels. Oude geluiden ontmoeten nieuwe, generaties ontmoeten mekaar. De exacte noten van gitaar en accordeon ontmoeten de vrijheid van de diervormige fluitjes en schelpen. Als vogels die door een landschap vliegen waarin God of de Almachtige natuur de architect was. Daar draait het tenslotte allemaal om binnen de Mexicaanse cultuur. Door het in ere houden van oude gebruiken, woorden en geluiden, weet men dat men wordt beschermd. Rauwe Latinopassie, teksten die aan de mimiek af te lezen, bonzen van waarheid.

Adembenemende kleuren in de semi traditionele kledij, vlaggen langs het podium. En jawel, ook een Mexicanen in het publiek. Mensen die zingen en dansen zonder schroom, deel worden van het spektakel en door die vrijheid net laten zien dat iedereen kan zingen en dansen. Als je je hart maar kan volgen. Misschien moeten we allemaal wel eens terug naar die tijd dat er een vage grens bestond tussen muziek luisteren en muziek maken, om zo te genieten van al het mooie dat de vorige generaties voor ons achterlieten. Viva de Sonido Raizoso.

Gezien op 8 november 2021, Floeren Aap Mechelen – Be(foto: concert Bielefeld- De)

https://mariamoctezuma.com/

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord