Middagconcerten Antwerpen – zolang muziek kan raken…

by Knopskaya

De Middagconcerten van Antwerpen wisten ook de jongste twee  weken het publiek weer te verrassen en te bekoren dankzij hun ruime kijk rondom het begrip muziek. Het was artistiek directeur Luk Callens zelf die de veelzijdige  rode draad doorheen beide concerten wist te trekken.

Op vrijdag 18 oktober werd gekozen voor een klassieke setting i.s.m. het Festival van Jodoigne, waarbinnen heel wat mogelijk bleek. Uitvoerend muzikanten waren Johannes Burghoff – cello, Anne Cambier – sopraan, Maiko Inoué – piano, Olivier Piguet – viool en Callens zelf – hobo. Men moet  dringend eens wat oogkleppen laten vallen binnen de muziekwereld, waar dit programma het beste bewijs voor is. Het is namelijk  best  mogelijk om filmmuziek van Nino Rota en Ennio Morricone samen met Mozart, Chopin en Händel  op te voeren onder een hoogstaande kwalitatieve  concertnoemer. Een gevoel laat zich niet leiden, klanken die raken  kunnen geen enkel muzikaal  hart onberoerd  laten. Dit bewijst Callens nogmaals met zijn eigen composities.

Op vrijdag 25 oktober werd gekozen voor een jazzy setting. Het gaf bovendien een fris gevoel om een drumstel – gegeseld  door Marc Léhan – op het podium te zien. Geen zware slagen, maar aangename  klanken die versmolten met de  het pianospel van pianist-componist  Michel Bisceglia (geb. 1970), contrabassist Werner Lauscher en hoboïst-componist Luk Callens. Bisceglia’s loungy klanken, versmolten met  klassieke harmonieën werkten verzoenend in door accenten die liefhebbers van beide genres kunnen bekoren.

Ook een fijne bewerking van Bisceglia van Solo Perduta Abandonata uit Giacomo Puccini’s Manon Lescaut zorgde voor dat speciale  gevoel waarbinnen ook Luk Callens graag componeert,  hartstocht en nostalgie. Tijdens dit concert liet Callens zelf d.m.v. twee eigen composities zijn eerder Amerikaans-geïnspireerde composities horen. Naar goede gewoonte draagt hij zijn stukken op aan mensen waarom hij geeft, wat de werken hun extra dimensie geeft. Beide uitvoerend artiesten-componisten werden aan mekaar gelijmd binnen het rustgevende kader van Gymnopédies 1 en 2 van Erik Satie (1866-1925).

Middagconcert  gemist? U krijgt een nieuwe kans om van een kwalitatief hoogstaand programma te genieten tijdens uw middagpauze of uitstap in ’t Stad. Op vrijdag 8 november voert  Jan Depreter  op gitaar eigen composities uit, in combinatie met Bach, Ponce en Villa-Lobos.

De Middagconcerten van Antwerpen zijn mediapartner van Cultuurpakt. Meer info: http://www.middagconcerten.be

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord