Ode aan de klarinet in Amuz

by Knopskaya

Eddy Vanoosthuyse bouwde wereldwijd een succesvolle carrière uit als klarinettist, zowel solo als met orkest. Hij is niet enkel technisch een grootmeester, maar ook interpretatief. Hij speelt samen met Vitaly Samoshko (eerste laureaat Koningin Elisabethwedstrijd piano) en Mikhael Kugel (altviool) in een trio. 

Tijdens dit middagconcert zagen we hem optreden samen met het Curlionis Strijkkwartet. Dit Litouwse ensemble bouwde sinds zijn ontstaan in 1968 een mooie internationale reputatie op. Ze hebben daarbij veel aandacht voor hun eigen componisten, maar ook voor onze Belgische componist Wilfried Westerlinck. Van zijn hand werd het stuk Landschappen VII uit 2016 gespeeld, een compositie voor klarinet en strijkkwartet. Het stuk wordt gekenmerkt door zijn eenvoud en bijzonder virtuoze afwerking. Het werd gecomponeerd voor de vierde internationale klarinetcompetitie te Gent die plaatsvond in 2017 en waarbij hetzelde Curlionis Ensemble het speelde tijdens de halve finale.

Een korter stuk, een simpele tango, Tango tout court – eenvoud siert – eveneens voor klarinet en strijkkwartet van onze eveneens Belgische componist Dirk Brossé (1960) klonk vooral fris en sfeervol aan het begin van het zonnige voorbije weekend.

De grondlegger van het klarinetkwintet was Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791). Hij had een bijzondere voorliefde voor dit instrument, dat hij haast als een soort van vaste mezzosopraan in de meeste van zijn composities liet zingen. Tijdens dit concert werd het Klarinetkwintet in A, KV 581 uitgevoerd. Het werk is geschreven tijdens een zeer donkere periode in Mozarts leven. Hij kon voor de zoveelste maal de huur van zijn appartement in het centrum van Wenen niet meer betalen en werd genoodzaakt naar een buitenwijk te verhuizen. Daarbovenop kwam nog de dood van zijn dochtertje Theresa. Toch klinkt dit kwintet opgewekt met mate. Als een soort van trooster en hoopgever. We hoorden zeker geen depressieve of verbitterde Mozart, maar een componist die hoop en licht verwerkte in de zang van de klarinet.

De middagconcerten in AMUZ zijn mediapartner van Klassiek Centraal.

Hun volledige planning kunt u hier raadplegen.


  • WAT: Middagconcert AMUZ
  • WIE: Eddy Vanoosthuyse
  • WAAR: AMUZ, Antwerpen
  • WANNEER: 4 mei 2018
  • FOTO: m.t.

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord