Piano achter het Gravensteen – Vyacheslav Gryaznov, Olympisch pianist

by Knopskaya

Foto: Yoshie Kuwayama – © Motion in Silence

Vyacheslav Gryaznov is een volwaardig muzikaal kind van de Russische pianoschool. Dit bewees hij tijdens de laatste editie van Piano achter het Gravensteen, op zaterdag 30  maart 2019.

Bovenzinnelijk
De vorming van Gryaznov gebeurde grotendeels in Moskou, waarna hij zijn kunnen over de continenten liet weerklinken. En net zo evolueerde zijn stijl en het vuur achter zijn gekozen programma. Hij begon het recital met de Twaalf Transcendentale Etudes S.139 van Franz Liszt (1811-1886). Zelden worden deze  nog alle twaalf na mekaar uitgevoerd, terwijl ze eigenlijk onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Ze werden opgedragen aan componist en pedagoog Carl Czerny (1791-1857), bij de meeste pianisten en studenten gekend vanwege de vele studiestukken en oefeningen in vingerzetting. Net daarom is deze compositie een huzarenstuk. Maar  weinig  pianisten weten deze compositie tot een goed einde te brengen. Het was even schrikken toen Gryaznov er als een wervelwind tegenaan ging. Zou hij dit wel kunnen tot op het einde volhouden, met andere woorden het bovenzinnelijke bereiken zoals Liszt het bedoelde? Jawel, meer dan een uur lang, in stijl en onstopbaar. Il faut le  faire.

In het spoor van Liszt
Na de pauze liet hij het beste van zichzelf zien door middel van zijn specialiteit; eigen pianoarrangementen van zijn identiteit – het Russische repertoire. Borodin, Tsjaikovski, Rachmaninov en Glinka  passeerden de revue op zijn Gryaznovs. Bijzonder was toch wel hoe kalm en gecontroleerd hij hiermee omging. De gecontroleerde wervelwind maakte ruimte voor uiterste fijnzinnigheid. Vooral de Bloemenwals uit de Notenkraker deed  de ruimte  opfleuren. Datzelfde verfrissende effect werd trouwens ook bereikt dankzij dat lieflijke stukje Grieg als  bis.

Kortom; u bent melomaan en pianofreak in het bijzonder? Dan is dit ongetwijfeld de artiest die onvermoeibaar uw avonden kan vullen.

Meer info over zijn jongste album: http://www.gryaznoff.com

De volgende editie van Piano achter het Gravensteen vindt plaats op zaterdag 15 juni, met de Nederlandse toppianist Camiel Boomsma (http://www.camielboomsma.com)  in de hoofdrol. Boeken kan via organisator Erik Vertriest (erik.vertriest@skynet.be)

Vyacheslav Gryaznov speelde op een Steinway A, geleverd door Piano’s Maene.

 

 

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord