Pianorecital Anastasia Kozhushko:Slavische hartstocht in Mechelen

by Knopskaya

De uit Ukraïne afkomstige pianiste Anastasia Kozhushko mag dan al jarenlang in ons land verblijven, haar muzikaal Slavisch temperament heeft ze nooit verloren. En dat is maar goed ook, zo bleek tijdens haar recital in het Mechelse Huis de Min, waar ze tevens ook doceert.

Anastasia ’s talent bracht haar reeds op zeer jonge leeftijd overal ter wereld. Ze studeerde aan de school voor bijzonder muzikaal begaafde kinderen in Kharkiv en studeerde later in België bij docenten van Russische afkomst, waaronder Vitaly Samoshko, eerste laureaat Koningin Elisabeth Wedstrijd 1999. Daardoor is zij de perfecte ambassadrice van de Russische pianoschool in ons land.

Hartstocht werd reeds vermeld. Die werd door de organisatie achter dit concert beloofd en door Kozshushko met volle overgave afgeleverd. Ze begon met Chopin, Scherzo Nr. 2 Op. 31. Hieruit bleek temperament met een fluwelen handschoen. Zo ook tijdens de Mephisto Walz van Franz Liszt. Wat soms toch eerder als een donkere of onheilspellende compositie wordt gespeeld, werd door Kozshusko lyrisch neergezet. De Dumka van Tchaikosvsky beeldt landelijke taferelen uit die panoramisch werden weergegeven tijdens het spel.

Rachmaninov, de Vocalise. Het werd eigenlijk niet alleen geschreven voor piano. Daarom had Kozshusko een verrassing voorzien. Haar collega, piano- en cellodocente Gulzhaina Kydyrova – eveneens verbonden aan de muziekacademie achter Huis de Min werd op het podium gevraagd en samen speelden ze een ontroerende versie van deze Vocalise. Een sterke prestatie, aangezien beide dames dit plan slechts 24 uur op voorhand hadden bekokstoofd. Alvorens de pauze in te gaan even een stijlbreuk, en een gezamenlijk stijlvol stukje Argentijnse Passie met een compositie van Astor Piazzolla.

Na de pauze werd er aandacht besteed aan één enkel groot werk, namelijk de Schilderijententoonstelling van Modest Mussorgsky. De Min had voorzien in iets wat haast nooit gebeurt tijdens de opvoering van dit werk; de projectie van de schilderijen van Victor Hartmann die gekoppeld worden aan de muziek. Men kreeg dus een totaalplaatje. Kozshusko werd een emotionele wervelwind, zonder de muzikale precisie te vergeten. Ze zou deze compositie zeer zeker in haar vaste repertoire moeten opnemen. Men zegge het voort.

Huis de Min zorgde voor een educatief en muzikaal kloppend verhaal. Voor het concert werd er duiding gegeven tijdens een lezing door Artistiek Directeur Nicolaï Van den Bogaert, en tijdens het concert werd gedacht aan originele opvoeringen en beeld.


  • WAT: Pianorecital
  • WIE: Anastasia Kozhushko
  • WAAR: Huis De Min, Mechelen
  • WANNEER: 24 februari 2018

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord