Quator Akhtamar: Het Strijkkwartet revisited in Kasteel Karreveld

by Knopskaya

Het zomerseizoen in het Brusselse Kasteel Karreveld werd afgesloten met een eerbetoon aan het strijkkwartet, gebracht door het jonge en dynamische Quator Akhtamar.

Het concert ving aan met een compositie van Joseph Haydn (1732-1809), die als vader van het strijkkwartet kan worden beschouwd. Haydn zag de noodzaak aan muziek in kleinere bezettingen zodat ook amateurs partituren konden aankopen om thuis in besloten kring te spelen en/of op te voeren. Hij voerde de klassieke bezetting in van eerste en tweede viool, cello en altviool binnen het strijkkwartet. Voor Haydn was het belangrijk dat ieder instrument zijn eigen uitgesproken rol kreeg binnen een gelijkwaardige dialoog, waarbinnen evenwicht het verschil maakt. Dit wist het Quator perfect weer te geven, een aangename dialoog ook tussen muzikanten onderling.  De gekozen compositie, Quatuor op.50 n°6 – “De Kikker” – Allegro – Poco adagio – Menuetto, Allegretto – Finale, Allegro con spirito, bleek een voorbode te zijn van de rest van het concert. Joseph Haydn vond namelijk dat het Allegro con Spirito leek op het horen van het voortbewegen van een kikker, een muzikaal omen richting impressionisme.

Judith Adler de Oliveira (1989), aanwezig op het concert,  componeerde Elia Lrde – Quartet on a Georgian theme . Het hedendaagse werk, opgevoerd als wereldpremière, reflecteert terug naar een verleden waarin het lied werd gebruikt om de regen op te roepen. Een licht dissonant werk, geeft een zeer secuur vioolspel weer, met fijne trekken die af en toe een knipoog naar Penderecki opwekken bij de luisteraar. 

Het impressionisme wordt in 1 adem uitgesproken samen met de persoon van Claude Debussy (1862-1918). Hij werd tijdens de wereldtentoonstelling van 1819 erg geïnspireerd door de geuren, kleuren, klanken en dus ook instrumenten van het Midden Oosten. Het Quator Akhtamar  was bijzonder sterk in het neerzetten van Debussy, als ware het hun visitekaartje en vanzelfsprekende natuur. Dat het concert licht uitliep was bijgevolg een waar genot…

Dat wij u een aankoop van hun cd aanbevelen, is dan ook vanzelfsprekend.

Wij zijn er bijgevolg supergraag bij op 2, 3 en 4 oktober, wanneer er een waar kamermuziekfestival zich ontpopt in het Molenbeekse Karreveld. http://www.chambermusiceurope.org – http://www.akhtamar.com

Foto: été Mosan

 

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord