Samuel Van de Velde bijt de Young Masters spits af in Amuz

by Knopskaya

De Middagconcerten in het Antwerpse Amuz zijn er voor een breed publiek. Op de middag, vlak voor het weekend kunnen genieten van een goed gekaderd concert van hoogstaande kwaliteit tegen een voordelig tarief zorgt ervoor dat cultuur de kans heeft om dicht bij mensen van alle rang, stand of afkomst te staan. Ook jong talent is een van de belangrijkste pijlers van het concept. Daarom kunt u tijdens de zomervakantie volop genieten van zes concerten, gebracht door frisse beloftevolle artiesten. De eerste muzikant van de Young Master reeks 2022 is pianist Samuel Van de Velde.

Hij groeide op in een muzikaal gezin. Zijn twee broers zijn eveneens pianist, een derde broer is cellist. Samen organiseren ze het Pianofest Sint-Niklaas. Ook zijn vader gaf les aan de muziekacademie van Sint-Niklaas en het Lemmensinstituut. Van de Velde behaalde meerdere prijzen in wedstrijden. Zo werd hij maar liefst twee maal eerste laureaat in het Cantabile Concours. Van de Velde volgde masterclasses bij onder andere Jean-Claude Vanden Eynden, Boris Berman en Lars Vogt. Hij studeerde in 2020 af aan het Brusselse Conservatorium summa cum laude bij Jan Michiels.

Joseph Haydn (1732-1809) was een typische componist van het classicisme, een tijdperk waarin de klavecimbel steeds meer plaats moest ruimen voor de forte piano, die veel meer nuances kende. Het is die evolutie die te horen is in de Sonata in Es dur Hob 52 in drie bewegingen. Een dankbaar stuk, dat trouwens op veel muziekwedstrijden (o.a. de halve finale Koningin Elisabeth Wedstrijd piano) wordt ingezet.

Johannes Brahms (1833-1897) schreef in zijn latere periode de mooie romantische Klavierstücke opus 118, waarvan we er hier drie te horen kregen. Mijmerend naar de onmogelijke en onbereikbare liefde voor Clara Schumann. Mooie accenten – zachtheid en passie – naar die gedachte kleuren de uitvoering van Van de Velde.

Sergei Prokofiev (1891-1953) schreef muziek tijdens een zeer turbulente tijd. Hij maakte twee wereldoorlogen mee. Het was op het moment dat de Duitse troepen Rusland binnenvielen dat hij de Sonata nr 7 in Bes in drie bewegingen schreef. Men hoort duidelijk de verwarring aan de hand van de vele dissonanten. Het geheel kent een militair karakter, waarbij men haast de voetstappen van de troepen kan horen.

Van de Velde bewees tijdens dit concert een zeer veelzijdig muzikant te zijn. Zijn interesses gaan uit naar verschillende genres en vooral historische gebeurtenissen, muzikaal-technisch zowel als sociaa-politiek. Dit maakt zijn uitvoering en beleving doorvoeld en geladen.

Middagconcert gemist of zin in meer muziek op de middag?

Op vrijdag 15 juli brengen violiste Sophie Paeshuyse en pianiste Babette Craens een programma met Bach, Beethoven en Bartók.

Meer info: http://www.middagconcerten.be

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord