Szymanowski koning – Recital Urbain Boodts en Yuki Hori

by Knopskaya

Het publiek in de Antwerpse kunstgalerij Opus4 was gisterenavond getuige van een goedgevuld recital gebracht door pianist Urbain Boodts en violiste Yuki Hori. Centraal stond de muziek van de late achttiende, negentiende en vroege twintigste eeuw; Beethoven, Brahms, Rachmaninoff en Szymanowski, afgewerkt  met een streepje Debussy en Ravel.

Sonate Opus 30 nr 2 in vier bewegingen (Allegro con brio, Adagio cantabile, Scherzo en finale) van Ludwig van Beethoven (1770-1827). Wat meteen opviel was de bijzondere klank van Yuki Hori’s viool, scherp en fragiel tegelijk. Dit gecombineerd met mooie lange continue klanken. De lengte van haar strijkstok leek soms onbestaande. Tijdens het opvoeren van Sonate Opus 100 van Johannes Brahms (1833-1897) in drie bewegingen (Allegro cantabile, Andante tranquillovivace en Allegretto grazioso) ging alle eer naar pianist Urbain Boodts. De muziek van Brahms wordt gekenmerkt door de prominente rol van de piano, die niet enkel als begeleidend instrument wordt gezien – de reden waarom Brahms vaak te zwaar wordt gespeeld en ook ervaren, hetgeen bij deze opvoering totaal niet aan de orde kwam.

De Vocalise Opus 34 nr 14 van Sergey Rachmaninoff (1873-1943) werd eveneens gekenmerkt door een subtiel toucher en consequent pedaalgebruik van de pianist. De eerder vernoemde kwaliteiten van Hori als violiste maakten de opvoering tot een diepe ervaring.

Szymanowski (1882-1937) wordt als componist spijtig genoeg niet meer vaak op het programma gezet. Tijdens de jongste editie van Festival 20/21 werd er nog een avond aan besteed, waardoor de interesse in zijn werk terug in stijgende lijn gaat, en terecht. Zijn Sonate Opus 9 in drie bewegingen (Allegro Moderato Pathetico, Adantino tranquillo e dolce en Finale) werd opgevoerd met veel aandacht voor de uitersten. Subtiele klanken zetten het contrast met de diepe, intense en soms scherpe vioolgeluiden. Het was net de fragiliteit en de zachtheid waarmee Hori de snaren beroert in combinatie met de stevige, lange en zelfzekere bewegingen die de uitvoering zo mooi in de verf zetten.

Afgesloten werd met een kleine bis van Claude Debussy en een Habanera van Maurice Ravel. Een recital van flink 2 uur. Eerlijk gezegd en totaal niet stiekem; het publiek wilde nog…


  • WIE: Urbain Boodts (piano), Yuki Hori (viool)
  • WAT: Recital met muziek van Beethoven, Brahms, Rachmaninoff en Szymanowski
  • WAAR: Opus4, Desquinlei 90, Antwerpen
  • WANNEER: zaterdag 18 november 2017
  • FOTO: © Klassiek Centraal

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord