Taurus Quartet legt alle kaarten op tafel

by Knopskaya

Het Taurus Quartet is een puur Belgisch product, dat onze rijke muzikale traditie eer aan doet en dit ver over de landsgrenzen heen. Sinds 2012 storten deze vier strijkers zich samen op de kamermuziek van heden en verleden. Zo ook tijdens het jongste middagconcert in het Antwerpse Amuz.

Ondanks de drie werken die werden gebracht uit drie verschillende periodes stammen, slaagden de muzikanten er wonderwel in om alles in een eigen speelstijl aan mekaar te verbinden. Tijdens het Strijkkwartet op. 76 nr. 4 van Joseph Haydn (1732-1809)  in vier bewegingen kon men kennismaken met warmte en diepgang, doordat er enorm veel aandacht werd besteed aan nuancering. De voorzichtige passages werden met een fragiele doch zelfzekere doortastendheid gespeeld. Hetzelfde was geldig voor de stevige passages. Deze werden gekenmerkt door het opwekken van diepgang, geen onbezonnen wild speelgedrag, maar pure precisie. Iedere vorm van inleving en communicatie onderling was zowel gevoelsmatig als muzikaal verantwoord.

Net daarom waren de twaalf Microludes op. 13 uit 1928 van György Kurtag (°1926) een kolfje naar de handen van onze vier strijkers. Het betreft hier twaalf zeer korte muziekstukjes, soms zelfs van maar enkele regels. Ze zijn een technische uitdaging wat finesse betreft omdat zeer fijne, kleine, bijna zoemende klanken worden afgewisseld en gecombineerd met harde trekken. Een mooie demonstratie van het volledige pallet waarover het kwartet beschikt.

Afgesloten werd met het Tweede Strijkkwartet Intieme Briefe – eveneens uit 1928 – van Leoš Janáček (1854-1928). De componist had op het einde van zijn leven en na een moeilijk huwelijk en de dood van zoon en dochter de liefde gevonden bij een veel jongere vrouw. Zijn gevoelens daaromtrent beschreef hij uitvoerig in dit strijkkwartet in vier bewegingen. Hier bleek vooral dat de Microludes van Kurtag de perfecte voorbereiding waren om het pallet van deze intieme brieven ten volle te savoureren.

De middagconcerten in Amuz hebben wekelijks wat unieks te bieden en zijn tevens mediapartner van Klassiek Centraal. Hun volledige programmering kunt u hier terugvinden.


  • WAT: Middagconcert Amuz
  • WIE: Taurus Quartet [Wietse Beels en Liesbeth Baelus – violen, Vincent Hepp – altviool, Martijn Vink – cello]
  • WAAR: Amuz, Antwerpen
  • WANNEER: vrijdag 23 februari 2018
  • FOTO: Klassiek Centraal

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord