Trio Atacama: het lekkerste brood

by Knopskaya

De zomerconcerten in Kasteel Karreveld te Sint-Jans-Molenbeek trakteren melomaan en liefhebber op vier deugddoende kamermuziekconcerten, gespreid over de maanden juli en augustus 2020, dit met medewerking van het lokale gemeentebestuur en de Franstalige gemeenschap.  Slechts enkele uren voor het concert begon, werd medegedeeld dat alle evenementen in provincie Antwerpen zouden worden geschrapt. Toch, in Brussel zette men dapper voort. Wat de vrijwilligers die zich onvoorwaardelijk inzetten in deze moeilijke periode drijft, is een ontembare drijfkracht om onze artiesten niet te vergeten en de evenementen zo veilig mogelijk te laten verlopen. Zij zijn het niet te ontkennen bewijs dat men wonderen kan verrichten wanneer men samen vecht voor een doel, zonder daarmee het algemeen welzijn en de gezondheid van de burger te vergeten.

Op het programma van dit tweede concert in de reeks stond het jonge Trio Atacama. De drie leden ontmoetten mekaar aan het Brusselse Conservatorium en vormen sinds 2017 een trio. Via een educatief project van Chamber Music for Europe – organisator van deze concertreeks – werden zij opgemerkt. Het trio voelt zich zeer nauw betrokken bij de muzikale opvoeding van de volgende generaties en zet zich daardoor vaak in m.b.t. schoolse activiteiten.

Er werd gekozen voor een bescheiden maar deugddoend programma van een uur. Joseph Haydn (1732-1809) componeerde tijdens zijn leven maar liefst 41 trio’s waaronder het Trio n°138 Hob.XV:24 in Re groot in drie bewegingen (Allegro – Andante – Allegro ma dolce). Het was  vooral het andante dat op nostalgische wijze inwerkte op de toehoorders. Mogelijk werd dit veroorzaakt door de zeer lyrisch vooraanstaande rol die de cello – meesterlijk beroerd door Camille Ledocq –  in deze compositie speelt. Dit zorgde voor de rode draad die werd getrokken naar het werk van Mikhail Glinka (1804-1857):  Drei Russische Lieder  (Moderato – Moderato -Andante mosso). Deze Russische componist was vooral een begenadigd operacomponist. Doch, zijn instrumentale oeuvre klinkt als een amalgaan van weemoedige liederen waarin geen woorden nodig zijn. Terecht was dit het hoogtepunt van het concert. Ondanks het Trio no 3  opus 101 in do min uit 1886 (Allegro energico – Presto non assai  – Andante grazioso – Finale: Allegro molto) van Johannes Brahms (1833 – 1997) met grote overtuiging en inleving werd opgevoerd, was het Glinka die bleef hangen. Als bis werd terecht het tweede van zijn drie Russische liederen gebracht. De eveneens Russische schrijfster Lou Andreas-Salomé schreef ooit over kostbare momenten, dat ze zijn als brood eten tijdens de oorlog. Je eet het brood in kleine stukje en het smaakt zo onmenselijk lekker. Zo smaakte Glinka deze zondagnamiddag. Door covid was het een heel klein beetje oorlog, maar dat brood pakt men de aanwezigen niet meer af.

De volgende editie van Karreveld Classic gaat door op zondag 9 augustus 2020. Het ensemble Ontano (violen, cello’s en altviool) brengt om 15 u muziek van George Onslow, Franz Schubert en Ludwig van Beethoven. Toegang tegen vrijwillige bijdrage.

http://www.karreveld-classic.be  – http://www.chambermusiceurope.org

Trio Atacama

Jeroen Vernimmen, viool – Camille Ledocq, cello – Simon Ogier, piano

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord