Van bij ons: Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen speelt Mutations van Bart Picqueur

by Knopskaya

De Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen is een puur Belgisch product waar we enkel maar trots op kunnen zijn. Dit bewezen ze tijdens hun concert in het cc Lokeren ter gelegenheid van het 175-jarig bestaan van de Harmonie Ste Cecilia Eksaarde en misschien nog meer met hun cd Mutations, eveneens de titel van de compositie van Bart Picqueur.

De Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen is een 84-koppig harmonieorkest met daarnaast 19 trompetters. Alle leden ondergingen een strenge selectie nadat ze Cum Laude afstudeerden aan onze Koninklijke Conservatoria. Sinds de oprichting in 1932 geniet het korps steeds meer prestige. Ook gekende buitenlandse componisten verkiezen hun werk door hen te laten opvoeren. Een aantal jaar geleden ontvingen zij een Gouden Label van Klassiek Centraal voor hun prestaties.

Hun kapelmeester is sinds maart 2008 Yves Segers, een jong talent die over meerdere Masters beschikt waaronder dwarsfluit, hafabra-directie en symfonische orkestdirectie. Het is puur genot, muzikaal en ook esthetisch om hem met zijn muzikanten aan het werk te zien. Het heeft toch iets; het protocol, de kostuums, de blazers. En alles verfijnd, niks bombastisch’ waar men harmonieën soms wel eens valselijk van durft te beschuldigen.

De uit Zele afkomstige componist Bart Picqueur (1972, ook muziekpedagoog, dirigent en klarinettist) studeerde af bij Dirk Brossé voor wie hij ook klassieke muziek bewerkte. Naast een mooi aantal (grote) werken voor harmonie- en fanfareorkest en brassband, schreef bij ook twee musicals: Devil’s Paradise (1997) en Jan Praet (2000). Hij werkt samen met verschillende (fanfare)orkesten in binnen- en buitenland.

Tijdens dit concert zou zijn compositie Mutations worden opgevoerd. Het gaat hierbij om een compositie bestaande uit een motief van 4 noten dat geleidelijk evolueert waardoor verschillende emoties vrijkomen. Het is een principe dat al eeuwen bestaat en wanneer goed opgevoerd opbouwend werkt qua muzikale contemplatie – denk maar aan Bach. Tijdens het concert kwam het nog niet helemaal tot uiting, desondanks de zeer fijnzinnige prestatie van het orkest. Het was vermoedelijk een akoestisch probleempje.

De cd maakte de kleine stoorzender helemaal goed. De sfeer voelt aan als opbouwend (een gezond spanningsveld), de dwarsfluitsolo komt er fijnzinnig uit. Het heeft iets filmmuziekachtigs. Langs de andere zijde schemerden er wat invloeden van Witold Lutoslawski (1913-1994) door. Filmmuziek en Lutoslawski: beetje een droomwereld, maar dan aan de hand van dat motief bestaande uit vier noten.

Op de cd staat meer hedendaags werk en werk van bij ons zoals van Jules Strens, Alexandre Kosmicki en Laurent Bômont. Een aanrader voor de liefhebbers van deze genres.


  • WAT: Mutations
  • WIE: Bart Picqueur, Belgische Muziekkapel van de Gidsen o.l.v. kapelmeester Yves Segers
  • WAAR: CC Lokeren
  • WANNEER: 9 maart 2018
  • Foto: © Christian Decloedt
  • Uitgave CD: 89103-2 www.hafabramusic.com

 

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord