Young Masters @ Middagconcerten – Roeland Vermeulen legt nuance

by Knopskaya

Verfrissend anders, zo was het Middagconcert van de jonge pianist Roeland Vermeulen. Sober, integer, gefundenes Fressen voor de muzikale fijnproever, pretentieloos intelligent. Het zit dan ook in de familie. Zijn vader is (forte)pianist Jan Vermeulen. Eigenlijk een voetnoot, want Roeland is wel duidelijk en degelijk Roeland.

Het draaide allemaal om gevoel zonder veel praatjes en overdreven glans. De muziek werd optimaal aangewend in mogelijkheden. Zo begon hij met de Préludes uit boek 1 van Claude Debussy (1862-1918) – Danseuses de Delphes, Des pas sur la neige en Minstrels. To the point werd alles vooraf geduid zodat de juiste interpretatie zijn werk kon doen. Het standbeeld uit Delphi, de voetstappen in de mist en tenslotte de wat intensere minnestrelen. Er werd getoond dat het impressionisme, waar men steeds een dromerig omhulde fractie van een beeld krijgt, ook bijzonder veel expressie kan hebben. De kracht van het ingetogene.

Zo kon alles even zakken bij het eerste en derde lied van Richard Strauss (1864-1949), Frühling en Beim Schlafengehen uit de Vier letzte Lieder, origineel gecomponeerd voor stem en orkest en door Roeland Vermeulen zelf getranscribeerd naar piano. Een mooie versmelting van het geheel, waarbij het expressieve van de stem mooi geaccentueerd blijft zorgde ervoor dat alles mooi gekaderd bleef qua beleving. Men merkt enorm dat de voorliefde voor poëzie, het onder noten brengen van woorden de jonge pianist typeert.

De eerste drie stukken Gaspard de la Nuit van Maurice Ravel (1875-1937), brachten het publiek naar  de wezens van de onderwereld. Ondine, de waterfee die mensen meesleurt naar de bodem, het silhouet aan le Gibet – de galg en de komende en gaande gedaanten uit Scarbo werden in alle nuances neergezet die ervoor tijdens het concert geïntroduceerd werd.

Oprecht en intelligent bracht Roeland Vermeulen wat diep in hem leeft naar de oppervlakte.

Middagconcert gemist? Geen nood, er zijn er nog twee deze zomervakantie:

30 juli : Esther  Duerinck, Lydia Michel     

viool en piano

Edvard Grieg, , Leoš Janáček, Maurice

6 augustus: Marthe Gilis, Boje Moon,  sopraan, sopraan

Nils Hellemans  piano     

W.A. Mozart , H. Wolf, M. Ravel, E. Chausson, C. Debussy,J. Ryelandt, L. Mortelmans, F. Mendelssohn

Meer info: http://www.middagconcerten.be

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord