Zes luiten uit vier windstreken

by Knopskaya

De Antwerpse middagconcerten zorgden de afgelopen twee weken voor frisse afwisseling binnen hun programmering. Na het sextet saxofoons van vorige week, werd deze week gekozen voor een waaier aan snaarinstrumenten die de luitmuziek in oost en west met het nodige charisma demonstreerden.

Philippe Malfeyt, de artistiek leider van het ensemble bespeelde tijdens dit concert maar liefst vier verschillende instrumenten – luit theorbe, colascione en barokgitaar. Hijzelf is trouwens ook de componist van een groot aantal werken binnen het repertoire van dit sextet.

De luit is eigenlijk afkomstig van het Arabische schiereiland en werd van daaruit in alle andere windstreken in gebruik genomen. Net dat karakter wordt door Luthomania benadrukt. Abid Al Bahri, afkomstig uit Marokko bespeelt de ud en de sentir. Osama Abdulrasol, afkomstig uit Irak, speelt de qanun. Uit China zijn er Xia Hua die de pi’pa speelt en Li-Ling Huang die de guzheng speelt. Hannelore Devaere speelt de barokharp. De qanun en de guzheng zijn liggende instrumenten.

De composities van Malfeyt zijn universeel en beelden voornamelijk bewegingen uit, zoals Snow Swirls en Les pas dans la brise. Bij de arrangementen wordt uitgegaan van de achtergrond van de muziek, oosters of westers. Zo werd een traditioneel Iers liefdeslied – My Lagan Love – gespeeld op barokharp en guzheng, in een bewerking van Hannelore Devaere en Li-Ling Huang. Hierbij werd aandacht besteed aan zowel de compositie op zich als het oosterse karakter van de guzheng. Het werd een mooie mix aan elementen zonder dat het karakter van de muziek of het instrument verloren gingen. Zo werden ook aan aantal oosterse composities in tegengestelde richting geblend. Telkens met respect voor traditie, compositie en karakter van ieder instrument. Een mooi voorbeeld hiervan was Cherkiyat, gespeeld door Abid el Bahri en Philippe Malfeyt zelf.

Het concert liep door het enthousiasme van de muzikanten een beetje uit. De Espagnolade aan het einde van het concert vervulde hen zo van speelvreugde dat tijd en ruimte even werden vergeten. Het is hen vergeven. Vrijdagmiddag in Amuz bleek weer eens voor iedereen te kort.

De middagconcerten in Amuz zijn perspartner van Klassiek Centraal.

De volledige planning kunt u hier terugvinden.


  • WAT: Middagconcert AMUZ
  • WIE: Luthomania
  • WAAR: AMUZ
  • WANNEER: 15 december 2017

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord