Annie Gansbeke: Oranje-rode passie voor innerlijke rust

by Knopskaya

Annie Gansbeke is authentiek en selfmade. Zowel als vrouw als artieste. Haar vrouw-zijn en creatieve denkvermogen vormen een eenheid. Wie de lijn zou proberen te trekken, is eraan voor de moeite. What you see is letterlijk what you get.

Rood, haar leefwereld is mandarijnrood, briljant rood. Geen schreeuwerig agressief rood, maar het rozerood van papavers en tulpen. Dat is niet alleen haar leefwereld, maar ook haar droomwereld. De plaats waarin ze vertoeft, verdwaalt en van waaruit ze steeds terug weet te keren naar het begin, als in een kringloop. Het is als een natuurlijk ecologische gedachtegang.

Reflectie

Ze had niet steeds een makkelijk leven. Ze kende veel tegenstand in haar jonge leven,  daardoor wil ze geen negatieve gevoelens in haar werk verwerken, maar een hunkering naar al wat mooi is en warme gevoelens oproept, zonder daarbij achteruit te willen kijken. Geen melancholie, maar reflectie, vreugde en kleur. Het feit dat ze volledig op zichzelf was aangewezen, zorgde voor een grote zelfstandigheid. Het was dankzij kunstschilder Firmin Devos dat ze uiteindelijk ingeschreven geraakte in het KASK en haar artistieke carrière leven kon inblazen Ze volgde er 6 jaar plastische- en 6 jaar beeldhouwkunst. Via privélessen bleef ze zich verder bijscholen bij kunstenaars zoals A. Vermeiren, B.Cools, F. Devos &  L. Crombé .

Intussen beseft ze dat haar zelfstandigheid haar innerlijke motor is. De rust van het alleen werken, zorgt voor creatie. Annie is een kunstenares die weet wat ze wil en dat wil ze naar buiten brengen en in alle schakeringen van haar rood laten zien en voelen, als in een passioneel gegeven. Toch houdt ze ook van contrasten. Met minimum aan groen verzacht ze de kleur naar een turquoise-achtig blauw, waardoor het rood gewoon nog zoveel intenser wordt. Annie Gansbeke gebruikt ecologische producten, een medium op basis van citrusvruchten. waardoor de olieverf nog zoveel meer licht kan opnemen en kleur kan uitademen, het laat kleur en inhoud transformeren.

Evenwicht

Annie Gansbeke staat voor oranje-rode passie die leidt tot innerlijke rust. Ook bloemen fascineren haar heel erg. Ze weet met grove pennenstreken de meest weelderige bloementuinen met de fijnste details voor de dag te toveren.

Niet bloemen, ook zuilen in kerken trekken heel erg haar aandacht. Die vaststellingen en observaties bepalen de opbouw van haar werk. Ze stelt daarbij de gulden snede van creatie centraal – in alles wat is geschapen door natuur en mens. Dat evenwicht is heilig voor haar. Alles moet kloppen, niet uit perfectiedrang, maar als indicatie voor rust. Ze houdt ervan dingen te observeren en de gemoedsrust die ze eruit haalt aan de toeschouwer te schenken. Haar schilderijen zijn haar gevoelsspiegel.

Cirkels

Ze heeft iets met leven als in een kringloop. De opdrachten die ze had voor een firma in bloemzaden, inspireerden haar om die ontkiemende bewegingen die uiteindelijk tot mooie bloemen leiden, ook op te zetten in een menselijk gegeven. Zo maakt ze juwelen en andere kunstwerken in de vorm van een vloeiende kronkelende spermatozoïde. Het benadrukt het warme waar iedere vrouw naar verlangt, de hunkering, het passionele rode gevoel.

Micro en Macro

Dat warme gevoel wil ze op alle gebieden en ook schalen overdragen. Zo maakte ze ook prachtige metalen tuinbeelden, met warme rode glanzende ogen en accenten. Ze maakt ze in cortenstaal, een staal dat een warme roestige buitenkant krijgt zonder doorroesten. Het geheel wordt geschetst en getekend en verwerkt op PC om vervolgens uitgelaserd te worden. Annie voegt alle figuren bij mekaar, waarna het geheel wordt gezandstraald, gemetalliseerd en afgewerkt met poederlak. Een secuur werk, wil men een optimaal en duurzaam resultaat bekomen.

Maar zo groot als de liefde kan zijn, kan ze ook klein en genegen zijn. Annie maakt kleine interieur versies van haar beelden en juwelen die werkelijke kunstwerkjes zijn van haar hand, maar dan op kleine schaal. Hier ook weer een totaalplaatje. Tot de verpakking van ieder item, is door haar zelf vervaardigd. Ook stoffen zijn belangrijk, zachte materialen zoals zijde waardoor ze haar warme kleuren letterlijk iemand kan laten omarmen in de vorm van een sjaal. Ze houdt ervan om artistieke kaartjes, als weerspiegelingen van haar werk, te verspreiden. Het is letterlijk dat intense gevoel dat je in een enveloppe kan steken en aan iemand kan schenken. Een werk van Annie in huis, is een stuk warmte die je terug kan vinden in jezelf, het brengt evenwicht en harmonie.

Een woordje van de galeriehouder:
Het werk van Annie is tijdens de openingsuren of op afspraak te bekijken in de galerie & beeldentuin.
 
Galerie MixArt Sterk Werk
Sint-Martinusstraat 101
1700 Sint-Martens-Bodegem (Dilbeek)
Contact: Hugo Tanghe +32(0)485 520 853

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord