Bezoek in september “Scenes”, de 2021 Expo van Gerd Belmans

by Knopskaya
‘Kunst staat met één hand uitgestrekt in het universum en één hand uitgestrekt naar de wereld,

en laat ons een kanaal zijn voor het doorgeven van energie.’ (Albert Einstein)

IMG_1482.jpeg

Het kijken, beleven, ervaren en creëren van kunst  kan  je emoties behoorlijk wakker schudden op een manier die buitengewoon fijn voor je voelt. Heeft de passie voor Kunst je eenmaal te pakken, of het nu het verfijnde realisme van Vermeer is of de wilde abstractie van een enorme muurschildering die in een steeg is gespoten, je gaat alles beter ZIEN. Je ziet en je voelt… het licht is aangegaan.

Ik hou van geabstraheerd schilderen. Voor mij betekent dit dat je je verbeeldingskracht en fantasie veel werk laat doen, het werk dat ooit, heel lang geleden, door tradities en rituelen werd gedaan. Elke waarneming wordt beïnvloed door je persoonlijke ervaringen. Hoe je naar de dingen kijkt, heeft te maken met hoe je in het leven staat en hoe je het leven ervaart. Ik vergelijk het ontstaan van een nieuw schilderwerk wel eens met mijn tweede passie: het tuinieren.

Het natuurlijk groeiproces van een zaadje heb je niet in de hand. Het wordt beïnvloed door de voedingsbodem waarin het groeit, de weersomstandigheden, de aandachtige zorgen waarmee je het prille plantje al dan niet stuurt. De weg die het zaadje aflegt naar de plant, de bloem of de vrucht die het gaat worden, is al even spannend als het resultaat. Je dient het proces geduldig mee te sturen waar nodig.

Wanneer ik schilder gaat dit eveneens gepaard met experimenteren, verbinden of scheiden, knippen of net afblijven. Aanvoelen en bijsturen waar het werk naartoe wil.  Het wordt beïnvloed door mijn aanvoelen, de tijd, de omstandigheden en de inspiraties en ervaringen die ik onderweg meeneem. Kunst  is magie en kan ons uit ons eigen kooitje bevrijden. Je hoeft alleen maar op te houden jezelf in de weg te staan, zodat je ongeremd gaat observeren en beleven. Of zoals de Amerikaanse schilder George Condo het zo prachtig beschrijft:

Art is more than representation of a kind. 

 It is a trip into the mind

 and how you can materialize it in a form of a visual experience

Na 1,5 jaar schilderend creëren, experimenteren en realiseren, mag ik nieuw werk op jullie loslaten.Ik vertrek steeds vanuit een kleurrijk geabstraheerde basis. Dan begint het pas echt boeiend te worden, overal zie ik kleine tafereeltjes verschijnen welke mijn verbeelding in beweging zetten. Soms doelbewust vanuit een thema:

Cfr; Bovenstaand werk, uit een reeks van drie; 

Dit werk is ontstaan n.a.v. de beelden die ik zag passeren bij het drastisch wegsmelten van de gigantische ijsschotsen op Antarctica als gevolg van de klimaatopwarming. Ze lieten een diepe indruk na op mijn netvlies.   Kleuren, Toetsen, Collages, Vormgeving en Perspectieven op verschillende layers vormen nieuwe taferelen waardoor ik misschien ook jouw verbeeldingswereld mag roeren.

Ík geniet van het creëren, de toeschouwer mag be-leven.

Dat is mijn initiële betrachting.

Wees welkom!

 

Gerd Belmans

Bezoek Expo:

Zaterdag 11 september 2021
Zondag 12 september 2021
13.00 – 18.00
Zaterdag 18 september 2021
Zondag 19 september 2021
13.00 – 18.00
Kapel Mol Ezaart

‘Arctic; melting ice caps 2’ 2020

Acryl/Oil on paper 102 x 75

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord