Expo Julia Peeters – Zuiderpershuis Antwerpen – 3, 4 en 5 December

by Knopskaya

In 1972 begon Mevr. Julia Peeters op initiatief van de St.-Lucasgilde teken- en schilderles te geven aan 3 leerlingen in de wijk Valaar, te Wilrijk. Het Valaar was toen een ‘achtergestelde’ wijk, en de beslissing om de lessen daar op te starten deed veel mensen de wenkbrauwen fronsen. Schoorvoetend gingen de lessen van start in een oud politiebureau aan de Chrysanthenstraat 91.

Binnen één jaar had Julia al 60 leerlingen. Dit ongekende succes werd opgepikt door het gemeentebestuur van Wilrijk, en weldra werd de Stedelijke Academie voor Plastische kunsten opgestart. Er werd op verschillende locaties les gegeven,  o.a. aan d Kruishofstraat en de Kleine Steenweg. Ondanks de vaak gebrekkige behuizing bleef het leerlingaantal groeien.

In november 1981 werden de gemeentelijke muziek-en tekenacademie samen ondergebracht in een gloednieuw complex aan de Oudestraat 2, om de hoek van de Bist te Wilrijk.  Met 450 Leerlingen nam Julia Peeters enkele jaren later afscheid van de academie – die anno 2021 677 leerlingen heeft – om zich voltijds op haar schilderkunst toe te leggen. Zo is ze onder andere uitgenodigd geweest om tentoon te stellen in de hermitage te Sint-Petersburg.

In het weekend van 3-4-5 december loopt er een overzichtstentoonstelling van deze feministische baanbreekster in het Zuiderpershuis te Antwerpen. Op vrijdagavond kan je er terecht van 17 tot 22u, zaterdag en zondag van 12 tot 17u. Bevestig je komst op www.juliapeeters.be .

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord