Galerie Duende: Kostbaar Kwetsbaar

by Knopskaya

In het centrum van Mechelen staat een huisje – klinkt mooi, niet? Dus we vervolledigen: in het centrum van Mechelen staat een huisje met een mooie groene gevel, en een mooie houten trap, waarin kunst van kwetsbaren toepasselijk en volwaardig een plaats krijgt.

De maatschappij maakt de mens van vandaag kwetsbaar. Wie daarvoor immuun is, mist zoveel indrukken die het zintuiglijke en geestelijke leven kunnen opwaarderen. Dat is wat Mia Lettany met haar collectie werken duidelijk wil maken. Kwetsbaar kunnen we zijn door allerlei redenen; een fysieke of mentale beperking of aandoening. Ook de beginnende en/of knokkende kunstenaar spreekt tot haar verbeelding. Hij of zij staat nog kwetsbaar in het wereldje en in de maatschappij en  krijgt in Galerie Duende een stem.

Aangezien Lettany naast haar artistieke opleiding zelf opvoedkundige is, weet ze de kracht van iedere kunstenaar en zijn werk perfect in te schatten. Wat je bij haar vindt, situeert zich volledig in het outsidercircuit en is daarom des te meer uniek en sereen, veel meer dan een sociaal project an sich. Niets blasé, kunst die raakt.

Het werk dat ons richting Duende trok, was dat van Inga Moijson, die haar belevenis schildert over de parallelle belevingswereld. Meer info: http://www.ingamoison.net

Tijdens de expo die nog loopt tot 26 oktober 2019, werden we bijzonder geraakt door het werk van enkele kunstenaars. Zo was er de jongeman met mentale problemen. Hij is inmiddels overleden, maar toch kan men hem aanraken door een gedicht af te scheuren van de wc-rollen die hij met de hand volschreef – Johan Vermariën.

Of de oude schilder die bijna onze wereld zal verlaten, en op het eerste zicht kleurrijke ventjes schilderde. Dieper kijken verraadt bewegingen en emoties die bij vele grote namen zoek zijn – Sylvain Cosijns.

Of de lokale kunstenaar die zijn weg nog zoekt, en toch reeds zoveel divers werk op zijn naam heeft staan – Laurenz Coninx.

Of de vrouw met autisme die allemaal verschillende huizen schildert, die toch elk op zich uniek zijn – Christine Garez.

Dit alles en nog zoveel meer, kunt u vinden in Galerie Duende, bij Mia Lettany – alsook een Pollock-geïnspireerd schilderij door haarzelf en een betekenisvol werk van haar vader zaliger, Staf Lettany. Meer info: http://galerieduende.weebly.com

 

Sint-Katelijnestraat 3 2800 Mechelen. Open op zaterdag van 11 tot 17.30 u en op afspraak: 0473 56 44 35

Uitgelichte afbeelding: http://jazzathome.be

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord