Galerie M, een huis van vertrouwen, waar kunst mag leven

by Knopskaya

Galerie M, het geesteskind van Marleen de Smet, bevindt zich in hartje Mechelen. Achter de bescheiden voorgevel, schuilt een oase van schilderijen, glaskunst en artefacten van over heel de wereld. En dat alles onder de noemer van schoonheid. Schoonheid is de centrale gedachte waar Marleen en haar man, aquarellist Jef Verbinnen van uitgaan. Kunst moet nog steeds raken.

Wanneer men binnentreedt in de vele kamers van het prachtige historische pand, wordt men onmiddellijk mee op sleeptouw genomen door lijnen en kleuren. Laat dat de reden zijn waarom men deze plek in alle rust op zich moet laten afkomen. Dit is de plaats waar enkel de fijnproever niet aan voorbij zal lopen. Daarom engageert ze zich enkel in projecten die deze meerwaarde kunnen aanstippen. Speciale expo’s vinden twee maal per jaar plaats. De eerstvolgende, draait rond werk van de Bretoense kunstenaar Patrice Cudennec en zal doorgaan van 22 oktober t.e.m. 7 november 2021.

Vormen en lijnen
De centrale gedachte, zijn de etnische vormen die telkens weer terug te vinden zijn op een of andere manier. Het kunstenaarskoppel heeft veel gereisd en heeft bijzonder veel oog voor mooie stoffen, houtsneden, maskers en tapijten. Gecombineerd met de kleuren die leven in het hart van Marleen, worden deze patronen verdergezet in vooral haar eigen werk.


Glaswerk&Schilderij: Marleen de Smet

Marleen denkt in lijnen, een kunstwerk ontstaat eerst en vooral in haar hoofd. Waar die lijnen in haar glaswerk nog sterk vertegenwoordigd zijn, probeert ze in haar schilderijen meer en meer los te komen van die strakke geometrie door de verf omheen de lijnen een eigen leven te laten leiden, waardoor zeer diepe effecten met verschillende optische lagen ontstaan. Het werk van Jef Verbinnen, mag dan niet geometrisch zijn, toch refereert het zeer sterk door de unieke manier waarop hij zijn potloodtrekken neerzet. Hij weet  het vrouwelijke en ook mannelijke lichaam naar levend model in exacte verhouding weer te geven, en hult het in de gloed van alweer die warme kleuren die zo sterk vertegenwoordigt zijn in de galerij.


Beeldhouwwerk: Guido De Vos, Schilderij: Marleen de Smet, Aquarel: Jef Verbinnen 

Namen
Een ander aspect van dit kwalitatieve rustpunt in de drukke stad, is dat men er de beste Mechelse en andere Vlaamse kunstenaars kan savoureren. De permanente collectie bevat werken van namen zoals Willy Van Eeckhout, Brice Heyndels, Jan De Winter, Paul Vernimme, Marleen de Smet en Jef Verbinnen. Hun schilderijen worden gekoppeld aan glaswerk van Marleen zelf, samen met beeldhouwwerken van Roger Dehaes en Guido De Vos (al eerder op Cultuurpakt).


Ets: Brice Heyndels, Schilderij in acryl en Oost-Indische inkt: Paul Vernimme, Glaswerk: Marleen de Smet

Marleen laat zich leiden door huwelijken tussen kunstwerken, wat het karakter van de galerij nog meer tot uiting brengt. Door een Afrikaans masker te koppelen aan een schilderij van haar hand, of door een glaswerk te koppelen aan de belevingswereld van Willy Van Eeckhout, komt alles ultiem tot zijn recht.


Schilderijen: Willy Van Eeckhout, Glaswerk: Marleen de Smet, Beeldhouwwerk: Roger Dehaes

En zo hoort het eigenlijk. Maar al te vaak pinnen we ons vast op de functionele zaken uit ons leven, wanneer we kunst en design wensen toe te voegen. Maar word u daar echt gelukkig van? Probeer het eens omgekeerd. Richt uw omgeving in op basis van wat u raakt, en ontdek er elke dag weer wat nieuws in. Wedden dat u dan kunt loskomen om de essentie te zien en te beleven?

Galerie M bezoeken?

Elke zaterdag van 14 tot 18 u op –  andere dagen op afspraak.

 

http://www.GalerieM.be

 

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord