Grenzgänger zwischen Waldhäuser und Afrika

by Patrick Rentmeesters
Heinz Theuerjahr: Laufender Affe (1962)

Passau

Passau, de stad waar niet één, geen twee maar liefst drie stromen in elkaar vloeien. Stad van cultuur met de grote K: de Festspiele, Bruno Jonas, Florian Silbereisen en last but not least het Museum Moderner Kunst Wörlen. Hier vindt momenteel een tentoonstelling over het werk van Heinz Theuerjahr plaats.

Museum Moderner Kunst Wörlen

Hoeksteen van deze laatste instelling zijn vader en zoon Wörlen. Papa Georg Philipp, expressionist en medestichter van kunstenaarscollectieven “Der Fels“ en de „Donau-WaldGruppe“, verwierf het gros van de collectie. Zoon Hans Egon tekende eind jaren tachtig de plannen voor het museum en droeg ook zijn deel bij aan de verzameling. Sinds 1990 organiseerde het museum een 300-tal tijdelijke tentoonstellingen. De staalkaart vermeldt o.a. Arnulf Rainer, Otto Dix, Georg Baselitz, Marc Chagall, Keith Haring, enz….

Tentoonstelling

Nog tot 21 oktober vindt in het museum een tentoonstelling rond het werk van Heinz Theuerjahr plaats. In de eerste plaats was Theuerjahr een beeldhouwer met een specifieke voorliefde voor het dierenrijk. De tentoonstelling “GRENZGÄNGER ZWISCHEN WALDHÄUSER UND AFRIKA” focust daar zeer grondig op in. Naast beeldhouwwerk in de gangbare materialen (hout, marmer, plastic) wordt er ook ruim plaats voorzien voor tekeningen, aquarellen, schetsen,…

Het topstuk waarrond de tentoonstelling is opgebouwd stelt een uiterst gestileerde aap voor. Een meer treffende titel dan “Lopende aap” kon echt niet verzonnen worden. Theuerjahr maakte het in 1962.

Schoon, maar… Mochten wij een beeld gekozen hebben, dan zou het “Urtier” de catalogus, het inkom-ticket en de poster gesierd hebben. Deze linden-houten sculptuur uit 1952 zal u jammer genoeg niet terugvinden via Google-afbeeldingen. Stel u zeker geen dino- of andere saurus voor. Maar wel een dier, waar we zowel de trekken van een kip, een olifant, een salamander meenden in te herkennen. U moet het zien om het te geloven.

Als u in de buurt bent, spring dan zeker binnen. Voor die onvriendelijke suppooste/Aufseherin moet u het zeker niet laten. Bovendien is bijgaande foto ook niet de onze…

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord