Het strand volgens Eddy Verloes @ Gallery Artmut

Buiten zinnen/Losing Our Minds

by Knopskaya

Stel je voor, je bent fotograaf-kunstenaar… Dat je over het strand wandelt om de meest onaangeroerde stukjes duin te zoeken. Je wil de welvingen laten ontroeren, het duingras in de wind. En dan plots duiken er mensen op, die binnen die haast ongeschonden wereld voor het perfecte contrast zorgen.

Zo verging het fotograaf Eddy Verloes. De oprechte puurheid van de chassidische Joden die in hun zwarte jassen de wind trotseren, maken het beeld compleet – de vrouw die naar de zee staart en net daardoor het beeld vervolmaakt. De figuren zorgen ervoor dat het hele zee- en strandgebeuren een schilderachtig gegeven wordt, bijna als een hybride foto-pentekening. En toch is alles echt, zuiver en onbewerkt. Inmiddels reisden de foto’s van de Boutersemse fotograaf succesvol de wereld rond. Een diaspora, noemde men het  eerder in de pers.

                                                                                         Foto: Hageland Actueel

Naast het feit dat hij enorm fijne reacties kreeg vanuit de Joodse gemeenschap, die dus helemaal niet zo hermetisch lijkt als velen denken, inspireerde hij eveneens dichter Benno Barnard tot het schrijven van gedichten en de Belgische band  The Rivers Curls around the Town tot het op muziek zetten ervan. De publicatie van de foto’s met gedichten en CD is in hardcoverversie te verkrijgen op de expositie die nog tot 23 januari loopt in Galerij Artmut te Mechelen, waar u de werken puur en onversneden kunt bekijken binnen een rustgevend kader, samen met de  expressieve beeldhouwwerken van Edward Vandaele.

Hierna volgt een tour langs verschillende culturele centra in Vlaanderen – en wie weet wel daarbuiten.

Eddy Verloes was recent laureaat bij de Travel Photographer of the Year Award en de Siena Creative Awards.

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord