Jean-Luc Borgers: gedroomlijnde snelheid

by Knopskaya
Afbeelding: Speedmonster
De creaties van beeldend kunstenaar Jean-Luc Borgers zijn wild en precies, koppig en gedetailleerd. Een vreemde combinatie, zult u denken. Niets is minder waar. Borgers begint steeds te denken vanuit het materiaal waaruit hij zijn werken vervaardigt, namelijk een gasfles. De gestroomlijnde vorm  van de fles, zorgt vrijwel onmiddellijk voor een volledig uitgewerkt concept in Borgers brein. Wanneer men uitgewerkt zegt, wil dit zeggen dat alle onderdelen in gedachten reeds op de juiste plaats zitten.
Wanneer men zegt gedetailleerd, is dit zwaar onderschat. Hij ziet  namelijk wagens, techniek, constructie en vooral nogmaals materiaal; enkel het beste. Wat hij niet kan aanschaffen, creëert, kneedt of boetseert de metaalmanipulator – met uiterst positieve connotatie – zelf. Bijgevolg kan men spreken van een product van honderd procent Belgische manufactuur, dat in sommige gevallen zelfs voorzien is van authentieke oude nummerplaten.
Belgisch bekeken
Zijn inspiratie haalt Borgers uit de pioniersmodellen van weleer, die nu de basis vormen voor de modernere racewagens. De kunst zit hem er in dat alles zou kunnen werken indien het een echte wagen was. Hij gebruikt authentiek materiaal, dat vaak ook uit de vliegtuigindustrie afkomstig is. Iedere afmeting klopt, iedere leiding loopt in zo’n exacte vorm en is van zo’n exacte afmeting dat indien er een bron van energie zou aan gekoppeld worden, men er zo mee zou kunnen wegrijden. Maar dat maakt het net tot artefact, het is zo kompleet, dat je er enkel maar van kan dromen wat je ermee zou doen.  Sommige details geven snelheid weer, zoals afwerking rondom wielen, gestroomlijnde details, maar haast  niets kent geen functie. Het feit dat de remkabels kunnen worden opgespannen, het stuur draait en de wielen perfect meedraaien, kan de fantasie van de toeschouwer enkel maar voeden.
Vertrekken in je geest
Voeg daar de checklist aan toe en je bent half vertrokken in je gedachten. Borgers voorziet voor ieder van zijn modellen een checklist, gebaseerd op zijn eigen voormalige  carriére bij de luchtmacht. De boekjes zijn exacte replica’s van F-16 checklists, telkens volledig gedetailleerd – het woord kan niet genoeg terugkeren – afgewerkt met informatie met betrekking tot het werk. U kunt gerust met de checklist naast het betrokken model gaan zitten, en ieder hendeltje bedienen zoals u ermee zou willen wegrijden. Enkel het wegrijden doet u  in uw droom. Het is een beetje zoals dat mooie schilderij van de boot met het mooie meisje op de rivier. U denkt dat u haar hand vasthoudt en dat u de zonsondergang tegemoet vaart.
Spiegel im Spiegel
En er is nog meer. Ieder werk heeft zijn eigen echtheidscertificaat in de vorm van een metalen doos, met handschrift gegraveerd door Borgers zelf en voorzien van een detail dat op het artefact terugkeert.  Daarin bevindt zich een boek dat het volledige technische procédé van vervaardiging weergeeft. Het boek en zijn omhulsel zelf zijn met zoveel materiaalkundige exactheid en fantasie gemaakt als de kunstobjecten zelf – Een soort van kunstwerk in kunstwerk bij kunstwerk. Van papier is geen sprake, ieder blad is puur vliegtuigaluminium.
Dat Borgers door dit totaalconcept zelf een pionier is, dient niet verder vermeld te worden. Hij werd meermaals uitgenodigd op internationale evenementen waar men zijn unieke touch wil ervaren – een unieke droomlijning.
Strive for perfection in everything you do.
Take the best that exists and make it better.
When it does not exist, design it.
Quote van Sir Henry Royce
Een woordje van de galeriehouder
Het werk van Jean-Luc Borgers is letterlijk en figuurlijk ‘Heavy Stuff’. Werk met een mondiale uitstraling maar puur Belgisch. En puur moet hier letterlijk genomen worden. Borgers bedenkt en maakt alles zelf. Hij legt de lat heel hoog en alleen het beste van het beste is juist goed genoeg!         
Kunst met een wauw effect dat op het netvlies gebrandmerkt blijft. Tijdloos en not seen yet!
De website: www.jlb-art.eu


Hugo Tanghe
Galerie MixArt ‘SterkWerk’
Sint-Martinusstraat 101
1700 Sint-Martens-Bodegem (Dilbeek)
+32(0)485 520 853

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord