Johan Briers – Een schilderreis in bijenwas

by Knopskaya

Johan Briers is een kunstenaar die genegenheid brengt, als persoon zowel als in zijn materiaalkeuze. Hij schildert met bijenwas, een natuurlijk product dat je hart enkel maar kan verwarmen.

Johan Briers:

Ik heb op school wat gekrabbeld en vliegers en ruimteschepen getekend maar dat was maar amateuristisch en niet echt diepgaand. Kunst heeft me wel altijd geïnteresseerd, maar dan meer als observator, eerder dan als creator. Ik wilde in het middelbaar naar het kunstonderwijs, maar dat mocht niet omdat daar zogezegd niets mee te verdienen was. Ik moest naar het technisch onderwijs want in de metaal waren de lonen hoger, ik zat daar niet op mijn plaats, ik was een dromer.

Geen koud metaal

Ik heb bijenwas  leren kennen via een vroegere medewerker van me, ik had toen een plantencentrum/kwekerij.  Jac wist dat ik creatief was en van kunst hield. Hij zei “Johan nu heb ik iets gevonden, dat zeker iets voor jou is.”  Hij was zeer enthousiast en ik heb een workshop gedaan. Het werd een geweldige ervaring;  gekleurde bijenwas laten smelten met een speciaal soort strijkijzertje, en daar dan mee schilderen zonder enige voorkennis.  Geweldig! Ik had eindelijk een manier gevonden om mijn emoties uit te drukken. Ik heb tijdens die workshop zeker 8 A5 schilderijtjes gemaakt en tranen gelaten door de emoties die vrijkwamen.

Tranen

Ik ben gestopt met kunst maken in 2009 omdat de plantenzaak me meer begon op te slorpen en omdat het werken met de hotplate niet mijn ding was. Ik ben pas terug beginnen te schilderen/tekenen in 2015. Het werd een terugkeer naar mijn oude liefde, de zwarte kaart /papier. Een klant van me  suggereerde dat ik maar beter kon gaan exposeren, en zo kwam ik bij Global Art terecht in Tongeren, waar ze meteen enthousiast waren over mijn werk.  In 2017 heb ik  Havemankunst.nl leren kennen en heb ik voor de eerste keer op groot formaat 40x40cm 70x70cm en 60×120 cm en op canvasdoek geschilderd. Ik kon vrij meteen daarna in een restaurant, bij Ina Haveman exposeren.

Exposeren

Na diverse tentoonstellingen bij Global Art en bij Havemankunst ben ik begonnen met minischilderijtjes in begin 2020. Ik had vroeger nog Artists Trading Cards gemaakt. De ATC’s zijn kleine kunstwerkjes van 2,5  inch op 3 ,5 inch, die je dan ruilt met andere kunstenaars. Die hele kleine werken, dat gedetailleerde, trok mij aan. Het formaat van die miniatuurschilderijtjes is van 5×5, 5x7x1cm tot 10x10x1cm. En is wel zeer leuk om te doen. Tegenwoordig maak ik grote schilderijen vooral op zwarte achtergrond met minischilderijtjes erin verwerkt. 

Mijn schilderijen zitten vol met emoties en belevenissen, ik noem het mijn schilderreis. Ik begin met een vlek op het papier of canvas, en  werk uit met geometrische vormen, punten en lijnen. Soms zitten er verborgen boodschappen in de vorm van braille, morse, I Ching e.d.

U kunt het werk van Johan Briers nog de hele maand juni bekijken in Galeria Het Oog – bij Koen den Brillenman, Befferstraat 22, 2800 Mechelen. Van dinsdag tot en met zaterdag van 12 tot 17 u.

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord