Kaarin Poppe spint verhalen uit het hoofd

by Knopskaya

Stel je voor, al wat je ziet prikkelt je. Indrukken komen binnen alsof 60 acapunctuurnaaldjes per seconde je brein bereiken. En elk vertellen ze iets anders. Dat is de dagdagelijkse realiteit voor beeldend kunstenares Kaarin Poppe uit Grimbergen. Ze probeert die horden informatie te kanaliseren via haar werk.

Haar opleiding volgde ze aan Sint-Lukas, maar  de term creatief blijkt een understatement te zijn voor de diepe kronkels van haar gedachten.

Zo is ze constant bezig. Ze volgt geen journaal of leest geen krant, want onrecht raakt haar zo diep dat ze het niet meer zou geschilderd krijgen. Macht, geld, onrecht, dieren, mishandeling en sociale ongelijkheden brengen haar van de kaart. Haar werken vertonen die ongecontroleerde patronen die wanneer men er dichter gaat naar kijken een heus netwerk vormen. Het is het doolhof van haar hoofd dat zo gedetailleerd werd opgesteld, dat men er in verdwaalt. Door alles in zoveel kleine bewegingen neer te zetten, krijgt men overzicht. En net dat creëert een rustgevend effect. Je moet via zoveel bijna letterlijke rustpuntjes gaan, om uiteindelijk het grotere geheel te zien. Wanneer men de vormen, hoe klein ze soms ook zijn, in hun pure vorm bekijkt, ziet men komma’s en vraagtekens naar voor komen. Ze maken deel uit van haar uitbundig, doch melancholische verhaal.

Dat melancholische kan men bijna muzikaal vertalen, alsof het al die kleine nootjes zijn die tijdens het compositieproces vanuit de gedachten, op het blad van de componist dwarrelen. Enkel worden ze hier omgeven door kleur in plaats van door klank.

Zo uitbundig als ze zich kan verliezen in onze maatschappij, kan ze vrolijk worden van werk dat het innerlijke kind in haar loslaat en haar grafisch uitdaagt. Het is die uitgebreide kleurrijke tekening die het kind maakt opdat zijn of haar ouders deze toch maar tegen de frigo zouden hangen. Het is de vrolijkheid die ook volwassenen nog best op mekaar zouden mogen willen overdragen. Blij zijn voor mekaars geluk, recht voor de raap.

Met Kaarin Poppe leert u een eerlijke kunstenares kennen die u uw emoties leert beleven en controleren tegelijkertijd, die uw innerlijk kind bovenhaalt terwijl ze uw oogkleppen aftrekt.

Meer werk van Kaarin, evenals informatie rond haar exposities uit verleden en in de toekomst kunt u hier terugvinden:

https://kaarinpoppe.wixsite.com/federo

 

 

 

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord