Liliane Van der Elst – De glazen Dame exposeert op een bedje van textiel van Tania Verhasselt

by Knopskaya

Liliane Van der Elst is een en al vuur, een kunstenares die van aanpakken weet. Net daarom bestaat haar werk uit het o zo fragiele glas. De komende weken exposeert ze samen met textielkunstenares Tania Verhasselt in Zulte. Het broze van glas samen met de zachte bescherming van textiel – fragiliteit-  worden  omarmd en geborgen in kleuren die spreken en dialogeren. Zo ook wandelt Liliane door het leven. Ze koos aanvankelijk voor haar tweede passie, taal. Maar toch liet ze de honger naar esthetiek niet sterven. Het begin van een mooie symbiose die het bezoeken meer dan de moeite waard is.

Liliane Van der Elst:

Bij mijn grootouders stond er een prachtige glazen bolvorm, met daarin een metaalachtige slingerbeweging. Het was Tsjechisch glas, weet ik nu. En ja, hij staat hier nog te pronken. Ook waren er nog andere objecten in Art Nouveau-vorm. Ik heb deze sierlijke en organische vormen altijd zeer mooi gevonden. De lessen esthetica in het secundair onderwijs volgde ik altijd met veel interesse, voor mij waren ze allesbehalve een bijvak.
Ook taal was mijn sterke kant. Een heel verhaal werd het; hoe ik mijn beroepskeuze voor het onderwijs heb gemaakt. Toch deed ik mijn job heel graag en nam er ook nog een schoolbibliotheek bij (een échte uitleenbib). Interesse voor kunst en cultuur  had ik dus al van kindsbeen af. De dagen waren extra gevuld door het lesgeven de bib, dus bleef er weinig tijd over voor wat anders.
Tot ik op een ambachtenweekend het atelier van een glaskunstenaar bezocht. Daar laaide het vuur voor het glas op. Ik zag wat je er allemaal kon mee doen en het liet me niet meer los. Een paar jaar later volgde ik een workshop glasblazen en het hek was compleet van de dam! Nog wat later volgde ik gedurende 8 jaar de richting Glaskunst te Berchem (Antwerpen) en heel veel workshops in binnen- en buitenland. Vanaf toen kon ik echt niet meer zonder.
Samenwerken
Zo kwam er dan ook een eerste tentoonstelling en op die manier leerde ik ook andere mensen en werelden kennen. Zo leerde ik ook Tania Verhasselt kennen en gaandeweg organiseerden we samen al eens een duo-tentoonstelling. Het klikte goed tussen ons en haar kleurige textielkunst vormt een mooie combinatie met de organische glasvormen. De huidige tentoonstelling Rood staat voor passie maar misschien voelt u dat anders is het resultaat van een 3-jaar durende voorbereiding en geeft ons allebei een goed gevoel.
Anders
Glaskunst wordt niet als een doorsnee kunstvorm aanzien, het is dus niet eenvoudig om aandacht, laat staan bewondering te krijgen… maar we timmeren aan de weg en om met een heel ouderwets gezegde te eindigen: waar het hart van vol is, loopt de mond van over.

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord