Michael Peetermans: Artiste d’Or

by Knopskaya

Afbeelding: Les Fanfarettes

Michael Peetermans is een zoon van het Pajottenland die zijn creaties over de wereld uitzendt. Hij genoot een grafische opleiding, die hij dankzij zijn sprekende verbeelding wist aan te wenden om te evolueren tot volwaardig kunstenaar met oog voor heden, verleden, afkomst en gewoon dingen waar hij van houdt.

Moss’n Roll

Eerst en vooral moet er een soort van coup de foudre ontstaan met zijn onderwerp. Zo ontstonden de werken waarin hij mosselschelpen beschildert vanuit zijn eigen voorliefde voor de gewone mossel natuur. Om onze en zijn trots nog Belgischer te maken als op het moment dat ze nog lagen te weken in onze wateren, beschilderde hij in totaal 72 schelpen met Belgische elementen zoals het truitje van Eddy Merckx, Urbanus, Duvel, de smiley die de housemuziek op de kaart zette enz… Daarnaast zijn er gewoon blinkers tussen, burberry effecten, verwijzingen naar het pajottenland door middel van streekproducten zoals druiven en zelfs postcodes. En dit allemaal in een glamjasje van Rock ’n Roll. Het grootse zit ‘m in het kleine.

Coup de foudre

De liefde op het eerste gezicht die hij naar zijn onderwerp ervaart, moet minstens zoveel bij de koper aanwezig zijn. Daarom werkt hij met limited editions die onvoorwaardelijk zeer persoonlijk blijven. Aan de basis hiervan liggen gebeurtenissen, herinneringen of soms gewoon woordspelletjes.
Zo liet hij zijn geliefde mosselen op grotere schaal driedimensionaal printen om ze vervolgens te beschilderen met dingen uit bijvoorbeeld zijn jeugd die hem sterk bijbleven. Moule dÓr is dan ook een verwijzing naar het pakje sigaretten van weleer dat thuis tussen de lippen werd genomen. In totaal maakte hij negen werken binnen deze collectie.

Peetermans, boats and automobiles

De glamtouch keert ook terug in zijn potvissen, waarvan er eveneens negen pièces uniques binnen éénzelfde reeks zijn ontstaan – dit telkens vanzelfsprekend met een eigen verhaal. Zo kwam hij op de idee van gouden elementen terwijl hij een met goud beladen man uit een zwarte luxewagen zag stappen. Het concept voor de volgende potvis was er. De potvis heeft iets magisch voor Peetermans, het logge dier dat over het water glijdt als een blinkend pluimpje.

Schepping

Wat hij met potvissen heeft, vertaalt hij naar niet natuurlijke, maar eveneens omvangrijke doch sierlijke objecten zoals jachten. Zo combineert hij trouwens opnieuw natuurlijk met artificieel materiaal, cfr. de mosselschelp tegenover het grotere artificiële model. Hij schuwt zijn talent niet en schrijft eigenaars van luxewagens en -boten aan om ze uniek te mogen beschilderen. Is er een betere manier om op te vallen in Cannes of in Monaco dan zich te verplaatsen met een kunstwerk? Zo zijn er reeds meerdere Peetermansen letterlijk in de omloop.

Identiteit met grenzen

Dit zou wel eens het toekomstige visiteplaatje van Peetermans kunnen worden, doch tijdelijk. De reden is simpel ; alles moet limited edition blijven. De artiest moet trouw blijven aan zijn principes en hart, en dat unieke hart moet door de koper worden gekoesterd omwille van zijn authenticiteit. Enkel zo kan zijn kunst leven. Het is zoals het schilderij van de ogen van de vrouw waarin je wil verdrinken. Wel, met deze wagen wil je rijden, met dit jacht wil je de haven binnenvaren.
Naast het bewerken van de auto’s zelf, schildert hij ook een gelimiteerde reeks van minder gekende automodellen waar hij weer datzelfde warme gevoel bij krijgt. De stijl wijkt ietwat af door een stijlvolle nonchalance die een exact beeld creëert.
Samengevat: Peetermans levert sterk werk met een uniek hart. De investeerder gaat naar huis met iets persoonlijks, gebaseerd op liefde, smaak en fascinatie zodat zijn eigen verwondering er enkel maar groter op kan worden.

Een woordje van de galeriehouder
Deze jonge kunstenaar uit Herne valt op door zijn veelzijdigheid aan ideeën die hij op een creatieve manier omzet in verschillende kunstprojecten.
Sedert 2017 focust hij zich op het maken van gelimiteerde collecties.
De hele maand december stelt Galerie MixArt SterkWerk zijn nieuwste collectie in primeur voor : “Mosselfestival, Mussel Festival’ Limited edition”.
Deze nieuwe collectie bestaat uit negen grote in 3D geprinte mosselschelpen elk op een andere manier bewerkt.
De expo loopt van 1/12 tot en met 31/12/2018
Vernissage: zondag 2 december 14u-18u.
Hugo Tanghe
Galerie MixArt SterkWerk
Sint-Martinusstraat 101
1700 Sint-Martens-Bodegem (Dilbeek)
+32(0)485 520 853
Websites Michael Peetermans: https://www.michaelpeetermans.com/

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord