Philippe Van Goethem – Kunst is een idee

by Knopskaya

Philippe Van Goethem leeft in een constante relatie met zijn werk. Een nooit stilstaand brein zorgt ervoor dat hij door het leven wandelt met twee grote denkbeeldige koffers waarin hij alles verzamelt wat hij overdag tegenkomt om dit  ’s avonds op doek vast te leggen. Naast zijn werk als beeldend kunstenaar, is hij vrijwilliger expo’s in Cultureel Centrum de Meent te Alsemberg, wat voor een gezonde kruisbestuiving zorgt.

Originaliteit
Bij de eerste blik lijkt zijn werk vrij basic, maar vergist u zich vooral niet. Wanneer men er begint naar te kijken, wordt men meegetrokken in allerlei potentiële scenario’s die achter zijn absurd ogende taferelen zitten. En dan begint het besef dat eigenlijk het grootste deel van de wereld rondom ons gewoon al dan niet plezant gestoord is. Als we het echt zouden willen, kunnen we gewoon doen waaraan we denken. We kunnen gewoon aan iemand zijn haar trekken die voorbij wandelt, maar we kunnen door het onnozele te zien ook beseffen wat echt goed is.  Hier schuilt een boodschap achter : wees koppig. Hoe ingewikkeld of contradictorisch zaken ook kunnen lijken, wie koppig zijn eigen idee doorvoert, pleit voor originaliteit. Namaak is tenslotte nog steeds iets waar de mens tegen dient te worden beschermd. Hij wil hiermee niet choqueren. Choqueren is een eenmalig feit zonder gevolg. Hij wil de mens mee betrekken in het vinden van ideeën uit onverwachte hoek.

Dynamiek
Van Goethem studeerde af aan Sint Lukas, maar wist duidelijk een eigen stempel op zijn werk te drukken, wat door een aantal fijnzinnige galeriehouders en collega kunstenaars enorm wordt geapprecieerd. Men kan honderd keer hetzelfde model exact reproduceren. Mooi, maar er is nog steeds een verschil tussen een kunstje en kunst. Kunst en kwaliteit zijn ideeën, net als een idee op zich kwaliteit is. Het zijn verhalen. Men kan het idee hebben kunst te zien, of iets als kwaliteit benoemen op basis van een naam. Net dat ziet Van Goethem omgekeerd. Het is het idee op zich, dat een denkdynamiek veroorzaakt en voor echte communicatie tussen kunstenaar en publiek zorgt. En dat is kunst al eeuwenlang.

Bekijk nooit een enkel werk , bekijk er meerdere,treed een andere wereld binnen en stimuleer uw brein. Wedden dat verveling nooit meer zal kunnen toeslaan?

Volg Philippe Van Goethem op Instagram: https://www.instagram.com/vangoethemphilippe/

Werken: ©Philippe Van Goethem
Uitgelichte foto: ©Karen Borremans

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord