The Sight of Silence – by Boom & de Groote

by Knopskaya

Fotograaf Jo de Groote noemt zichzelf liever psychograaf. Zijn verrassende zwart-wit reportages zijn immers nooit anoniem, karakters laten zich kennen via zijn lens. Eerder dit jaar had hij op verschillende locaties in de provincie Antwerpen en Vlaams-Brabant een betekenisvolle expositie, luisterend naar de naam live-life.

Kunst en kracht
Zonder trucs of bewerking fotografeerde hij mensen met een geestelijke of fysieke beperking op zo’n manier dat men enkel de volwaardige mens op de foto zag, zonder de handicap, ondanks deze visueel niet werd verhuld. Op dezelfde manier fotografeert hij ook kunstenaars in hun werkomgeving of op exposities. Zo is hij vaste huisfotograaf op Kunst in ’t Kasteel, een zesmaandelijkse groepsexpositie in Kasteel Sterckshof te Deurne. Hij legt door middel van zijn foto’s de link tussen de kunstenaar, zijn/haar werk en het publiek dat wil genieten.

Hello darkness my old friend
Tijdens deze lockdown ging hij zelfs nog een stapje verder. Als inwoner van Boom – waar trouwens tot voor kort ook zijn vorige expo doorging – besloot hij zijn gemeente in de kijker te zetten op een manier die we vermoedelijk nooit meer zullen meemaken. Hij nam ’s nachts de fiets en fotografeerde een leeg Boom. Wat zijn foto’s zo typeert is het vastleggen van een karakter, een persoonlijkheid. Dit kan hij ook met plaatsen, zoveel is duidelijk. Men leert het karakter van zijn thuisgemeente kennen.

De verlatenheid der dingen
De Groote is van plan de foto’s aan het gemeentelijk archief te schenken. Fijn, want op de jongste vernissage liet de burgemeester al ontvallen dat hij uitkeek naar het volgende project. Het zou dus best eens kunnen dat de reeks te bezichtigen valt na deze moeilijke tijd. Inmiddels hebben er zich zelfs al instanties aangeboden die eveneens muziek zien in de beelden. We zijn benieuwd.

U kunt de nachtelijke tochten van Jo de Groote – Jo Photography – meevolgen via de sociale media:

https://www.facebook.com/jophotography.be/

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord