Tong Steven Boers pleit voor ongecompliceerd creatief besef

The force of SPART

by Knopskaya

Steven Boers zal door velen herinnerd worden als Stef Bef, actief lid en liedjesschrijver van cultband Katastroof. Na twintig besloot hij de band te verlaten en een richting uit te gaan waarbinnen hij zichzelf ten volle kan ontdekken en ontplooien. Het valt allemaal niet onder een noemer vast te leggen. Zo zagen we hem onlangs op een open mic indrukwekkend Katastroof-repertoire en andere Antwerpse liedjes zingen, maar liet hij ons ook zijn project VVEERDOVV (weirdo) kennen. Het bleek bijgevolg een wijs besluit de zijn om Steven, De Tong, zoals hij zich tegenwoordig iets opgekuister laat noemen, zelf aan het woord te laten.

Steven Boers:

Ik ben eigenlijk constant met vanalles bezig. Zo breng ik solo liedjes die zo een beetje in het midden liggen tussen Katastroof, een mix tussen comedy en liedjes. Eigenlijk heb ik een enorme stimulans gekregen dankzij Els De Schepper,  met wie ik samen aan een zaalshow en boek heb geschreven. Dat gaf me een boost om ook alleen dingen te doen. Dat wil niet zeggen dat ik alles solo wil doen,  hé. Ik heb nu ook een band waarmee we afgeleide liedjes uit eveneens dat repertoire van toen brengen, allemaal liedjes die ik in die periode in het Antwerps heb geschreven.

 

VVEERDOVV is eigenlijk mijn experimentele ei. Ik ben ook kunstenaar en heb deze muziek gemaakt op dezelfde manier als ik kunst zie; gewoon vrij. Het moet kunnen dat iemand zonder academische achtergrond iets op een doek zet, en dat er dat misschien niet helemaal afgeborsteld uitziet, maar dat het wel kunst genoemd wordt. Ik heb ooit een boek geschreven hierover, een beetje uit frustratie, met als titel SPART – Art tussen de Soep en de Patatten – waarin ik in 20 punten uitleg, als in een soort van manifest, hoe men zelf kan beslissen of men kunstenaar is of niet. Zo is het bijvoorbeeld een belangrijke regel dat je je werk onmiddellijk aan de wereld durft tonen, gooi dat ding gewoon op het net! Je kan niet geloven hoeveel kansen mensen laten liggen door dingen niet te laten zien.  Het werkt bevrijdend  om te gaan SPART-denken en haalt blokkades weg. Mijn vrouw werkt als therapeute, je kan niet geloven hoezeer het mensen hun gevoel voor ruimte teruggeeft.

 

Wel, volgens die regels schreef ik dus ook mijn experimentele project. Ik zing of speel alles dus maar een enkele keer in en zit daar wat zogezegd fout tussen, dan is dat maar zo. Hierdoor ontstaat een heel eigenzinnig, bijna neo-expressionistisch geluid. Je moet er in slagen om er door te luisteren. Het singeltje dat ik maakte, “when was the last time you danced?”,  is iets minder experimenteel, maar toch, ik heb alle opblink vermeden.

 

Mensen moeten terug leren dingen in dingen zien, en zo leren creëren. Wanneer ze vast zitten, moeten ze soms gewoon echt iets anders gaan doen. Zelfs als ik maar tien minuten tijd heb en zin heb om wat te tekenen, dan doe ik dat gewoon. Dat ik snel afgeleid ben, zie ik als mijn grootste troef op dit gebied.

https://beeld.be/kunstenaars/steven-boers –  https://galeriedetong.wpcomstaging.com/

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord