45 jonge talenten in een wervelende box

by Knopskaya

Nieuw geluid, dat is iets om goedgezind van te worden, iets waar men met nieuwsgierigheid kan naar uitkijken. Er is veel talent in ons kleine landje. Wie denkt dat klassieke muziek niets meer leeft bij jonge mensen, moet dringend zijn/haar oogkleppen afgooien en rondkijken in het landschap. Alleen al in het Franstalige deel van België kunnen er vijfenveertig componisten gevonden worden die elk een waardevol werk kunnen leveren dat terecht bijdraagt aan ons patrimonium. Deze opname wil daar getuige van zijn en het landschap voor u schetsen. Een hele generatie vol waardevolle ideeën.

De componisten (m/v) zijn met 45 en hun werken geven een reflectie op de muzikale rijkdom binnen het arrondissement Brussel en Wallonië gedurende het decennium 2012-2022. Deze vijfenveertig werken werden gecreëerd en opgenomen door Musiques Nouvelles. Tevens viert de box het zestigjarige bestaan van het initiatief.

Deze composities voegen zich bij de vorige box met vijfentwintig andere componisten waarvan het werk verscheen in 2012, ter gelegenheid van het gouden jubileum van Musiques Nouvelles. In totaal bevatten deze twee boxen een ongelooflijk elegante klankexplosie en uithangbord van de muzikale verbeelding binnen de Waals-Brusselse federatie, dit via zeventig componisten wiens werk tot het muzikale patrimonium mag behoren, een getuigenis van de vitaliteit van de muziek in Francofoon België. Alle werken staan op de zes CD’s in volgorde van hun opnamedatum en leiden u langs vijfenveertig werelden van evenveel creatieve breinen van bij ons. De meeste opnamen gebeurden in Flagey.

Het is ook label Cypres dat hiermee feestviert, want zij bestaan maar liefst dertig jaar. Deze box is dan ook getuige van een mooie samenwerking. Deze opname is getuige van de voortdurende zoektocht naar nieuwe klanken, van nieuw muzikaal onderzoek, van nieuwe ontdekkingen. Een aanmoediging voor jong talent dat wil gehoord worden.

Wat meteen opvalt aan deze opname is dat er niet zomaar vijfenveertig werken bij mekaar werden gestouwd waar de luisteraar zelf zijn weg in moet vinden tot hij het bos niet meer door de bomen ziet. Zo gaat dat vaak bij verzamelwerk. Deze box kan men bijgevolg niet een verzamelwerk noemen. Het is een optelsom waarbij men de luisteraar bij iedere compositie bij de hand neemt zodat deze wat kan lezen over het opzet van het werk en de componist zelf. De volledige biografieën zijn eveneens beschikbaar per QR-code. Vijfenveertig visitekaartjes. De ontdekkingsreis is er dus niet enkel voor schrijver en muzikant, maar voor eenieder die openstaat voor nieuwe dingen.

Uitgevoerd door het ensemble Nouvelles Musiques o.l.v. Jean-Paul Dessy.

http://www.outhere-music.com

http://www.musiquesnouvelles.com

CYP4650

 

 

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord