a Brilliant Barbara in the Ballroom

by Knopskaya

Stel  je voor. Je hebt als klassieke muzikant een harde werkdag achter de rug. Je hebt je volledig ingeleefd in al wat je dierbaar is en wat je tot een fijn einde wenst te brengen. Samen met je collega’s wandel je  een gelegenheid binnen om nog even samen een glas te drinken alvorens naar huis te gaan.  Je ontdekt er het meest aangename ballroom-band-gegeven. Zo’n situatie was de aanleiding voor het geweldige album Dance with me van Alpha Classics.

De wondermooie stem van Barbara Hannigan, de zoete klanken van het Ludwig Orchestra, met daarbovenop trompet – en saxofoonklanken (Lucienne Renaudin Very & Berlage Saxphone Quartet) geven het een bijzondere jaren vijftig touch.

Afterwork-foxtrot
Het was dus Peppie Wiersma zelf, artistiek directeur van het Ludwig Orchestra die op een avond een bar te Birmingham binnenwandelde waar deze bijzondere atmosfeer hing. De walsen en foxtrots triggerden haar gedachten. Terecht. Het hele concept was trouwens ook heel bevrijdend voor het orkest. Nadat ze een halve dag Schönberg en Stravinsky oefenden, mochten ze zich overgeven aan Glenn Miller en Barry Manilow. Het resultaat naar het publiek toe was aanvankelijk verrassend, omdat ze het geheel opvatten  als een klassiek concert en nauwelijks durfden dansen. Zo ontstond het idee om een foto te maken van Hannigan zelf die verrukt in de armen van haar danspartner ligt. Alles om de luisteraar te stimuleren werd uit de kast gehaald.

Extra touch
Er werd veel heen en weer gebrainstormd met de Nederlandse neurowetenschapper Erik Scherder over de voordelen van bewegen en dansen in het bijzonder en hoe een klassiek concept met ballroomcachet de mensen op hun benen kon brengen. Toen covid uitbrak, was er nog meer tijd om na te denken, en werden er koperblazers bij betrokken. Het bleek de Schwung te zijn waar men naar op zoek was. Meer nog, Barbara Hannigan bleek naast een ongelooflijke stem ook over heel wat danstalent te beschikken.  Dat zette ze ten volle in tijdens het dirigeren van de instrumentale passages. Alle remmen werden professioneel losgegooid en het publiek  bleek geactiveerd en in de wolken.

Op dit album krijgt u een loungy versie van het live-gebeuren. Een aangename atmosfeer  waarin u zich kunt nestelen. Naast dansen is cocoonen ook een heel fijne gedachte. Een mooie stem met dromerig swingend timbre, blazers bij zonsondergang, een vergeet-al-je-zorgen album binnen een absoluut professioneel kader. Het beste van zoveel werelden dat samen tot een warm resultaat heeft geleid.

Alpha 790 – http://www.outhere-music.be

 

 

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord