AEther – het vijfde element

by Knopskaya

De Frans-Cypriotische sopraan Sarah Aristidou presenteert  haar eerste album en mag dit terecht onmiddellijk doen naast namen als Daniel Barenboim, Emmanuel Pahud en Christian Rivet. Opernwelt – vooral de Duitse operawereld looft de zangeres – bekroonde haar maar liefst twee maal als beste nieuwkomer, wat de aandacht van heel wat groten binnen de scene trok. Terecht,

Toen ze het werk van video-artieste en fotografe Weronika Izdebska ontdekte, besloot ze naar Ijsland te trekken om er via de natuur de ruimte rondom ons te ontdekken, et etherische te benaderen. Anders dan de vier elementen binnen de Griekse mythologie, benadert het etherlichaam een eeuwige ongelimiteerde substantie die tijd-overschrijdend is. Het is onzichtbaar, maar wel bepalend voor de ziel. Het komt ook in andere culturen en godsdiensten terug, zoals bij de Hindoes. Het is een beetje als Gods adem, een levensadem.

Het liet Aristidou beslissen om eigentijds en ouders werk te combineren binnen deze gedachte, en gestalte te geven van het onzichtbare via haar coloratuurstem – het oneindige gegeven dat ons zijn bepaalt, datgene wat helden onderscheidt van anderen. Alle liederen worden in een cyclus gepresenteerd, van Varèse tot Poulenc. E majeur kan gezien worden als de sleutel voor ether, wanneer we bvb de muziek bekijken die al begon te leven bij Rameau en Schubert. Op dit album werd gekozen voor Debussy, Delibes en Thomas. Ook een Zweeds volksliedje roept het juiste gevoel op. Poulenc staat voor lamentatie, opwellend verdriet. Alles droomachtig binnen een waas, een mystiek gordijn als het ware. Een huwelijk tussen klank en melodie.

U wordt meegenomen naar de mist van het noorden, waar u de essentie van dingen kan opsnuiven als frisse ochtenddauw, de foto op de cover spreekt voor zich. U hoort niet alleen zang, maar ook gefluister, gemurmel en geschreeuw. U wordt ondergedompeld in een mystieke wereld, alles binnen de fijnzinnigheid van een professioneel muzikaal kader. Een fijne ontdekking. De roep van de goden?

http://www.orchester-des-wandels.de

Alpha Classics ALPHA 781 http://www.outhere-music.be

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord