Amerikaanse folkharmonie – William Grant Still

by Knopskaya

Een mooi verhaal is het eigenlijk. Violiste Zina Schiff ontmoette componist William Grand Still (1895-1978) toen ze nog een kind was tijdens een repetitie. Wat haar vooral bijbleef was zijn liefdevolle benadering van het leven. Liefde voor al wat hem omringde, familie, vrienden, afkomst.

Grant groeide op in Little Rock, Arkansas en werd door zijn moeder beladen onder mooie hymnen en spirituals nadat zijn vader stierf. Gezien ze ook lerares was in de lokale school, wist ze zijn karakter zo te beïnvloeden dat hij haar waarden altijd hoog in het vaandel zou dragen. Ook wanneer ze met een lokale postbediende hertrouwde, bleef  de band optimaal. Zijn stiefvader verzamelde namelijk opnamen van de Red Seal opera en nam hem mee naar het theater. Hij leerde zichzelf hobo en cello en wist in Wilberforce te geraken, de eerste private universiteit voor Afro-Amerikanen, waar hij muziek ging studeren.

Still componeerde bijna 200 werken, waaronder negen opera’s, vier balletten en vijf symfonieën. Hij studeerde samen met namen als Edgard Varèse en speelde hobo in Broadway-orkesten die samenwerkten met Josephine Baker.  Hij werkte samen met radiostations en componeerde voor de Bing Crosby film Pennies from Heaven uit 1936. De componist kreeg de erkenning die hij verdiende. Zijn muziek werd opgevoerd door grote dirigenten, hij ontving verschillende eredoctoraten en schreef de themamuziek voor de wereldtentoonstelling in New York van 1939.

Volksmuziek en spirituals zijn niet ver te zoeken, zeker aan het begin van dit album, een gezellig Amerikaans gevoel. Elementen uit de klassieke symfonieën, af en toe een tikje jazzy. Muziek voor de pure genieter die van harmonische muziek met sentiment houdt. Geen agitatie, veel rustpunten. Dit is muziek die enkel maar uit liefde kan gegroeid zijn. Een beetje filmisch bij momenten. Aandacht voor alle facetten van de Amerikaanse gemeenschap.  Een man die zonder twijfel thuishoort in het rijtje naast Gershwin en Bernstein.

Zina Schiff – viool

Royal Scottish National Orchestra o.l.v. Avlana Eisenberg

NAXOS 8.559867 – Summerland – http://www.outhere-music.com

 

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord