Argentijns thuiskomen – onder de zon van Raphaella Smits

by Knopskaya

Gitariste Raphaella Smits kan het aangename timbre van haar instrument tot uiting laten in vele verschillende genres. Zo is het nog maar een goed jaar geleden dat we haar album met muziek van onder andere Franz Schubert mochten savoureren. Haar nieuwe album staat echter in het teken van Argentinië, een land waar ze vaak verbleef en dat duidelijk met warmte in haar hart zit opgeslagen. Het is deze warmte dat ze met deze uitvoering  aan het repertoire terug schonk dat u hier te horen krijgt. Het volledige album werd uitgevoerd op achtsnarige gitaar.

Warm
Twaalf keer toerde ze door het mooie Zuid-Amerikaanse land waarvan ze moeiteloos muzikaal de landschappen weet te reconstrueren op haar gitaar. Ze neemt u mee op reis, alsof men in de trein bij een rode zonsondergang doorheen de heuvels rijdt en de gloed van het gebeuren op uw gezicht laat schijnen. Alsof u een wandeling maakt langs de mooie architectuur van de steden en ieder fijn ornamentje te horen krijgt tezamen met de het Spaanse gevoel dat op de gevels te lezen staat. Het verhaal van de geschiedenis van de mensen die er leven. In die zin is dit album ook een warme ontmoeting met het gehele gevoel dat het land losmaakt – tussen uitvoerder, luisteraar en de mensen die Smits op haar weg ontmoette. Gewone mensen, dichters, muzikanten, componisten. Hun muziek wordt hier met liefde aan u geschonken op een rustige manier, waarbij af en toe plaats is voor diepe intense passie.

Inleving 
De uitgevoerde componisten geven dan weer hun invloeden prijs waardoor het geheel een smeltkroes wordt van kleurrijk en toch zo persoonlijk geluid. Zo zijn er de Amerikaanse jazzinvloeden en specifieke ritmes van Jorge Morel (1931-2021),  het bruisende folkgevoel en oog voor verfijnde details van de vrouwelijke componiste Maria Luisa Anido (1907-1996). Men voelt ook de levensloop aan van de componisten, zoals de strijd tegen sociaal onrecht of het regime zoals dat het geval was bij Ariel Ramirez (1921-2010) en  Juan (geb. 1948) en Eduardo Falú (1923-2013). Het album eindigt bij de  virtuoos opzwepende en sfeervolle dansen van José Luis Merlin (geb.1952).

Een album dat uw aandacht onmiddellijk absorbeert omwille van de uitnodigende hartelijkheid, de gastvrijheid naar het geluid van Argentinië en het verhaal van zijn volk doorheen de ogen van zijn componisten en de handen van Raphaella Smits.

Che Argentina – SR1138 – Soundset Redordings

 

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord