Argentijnse tango met Slavische wind

by Knopskaya

Het is niet alleen prachtig om te horen, maar ook om te lezen, hoe accordeoniste Ksenia Sidorova uitkomt voor haar Slavisch temperament; “Wanneer er me iets slecht overkomt, heb ik iets nodig om me misschien nog slechter te laten voelen.” Die noodzaak tot het consolideren van haar gevoelswereld  zet ze prachtig om in haar  doorvoelende interpretatie van het werk van de Argentijnse componist-bandoneonist Astor Piazzolla.

Niet alleen dat, ze  gaat nog veel verder. Ze houdt van de wanhoop in zijn muziek, op het ruwe af, maar ook van de manier waarop zijn klanken het summum van tederheid weten weer  te geven. Siderova voerde zijn werk reeds vele malen op,  maar nog nooit voelde ze een connectie als diegene die ze op dit album ondergaat samen met de Elbphilharmonie Orchester uit Hamburg, o.l.v. Thomas Hengelbrock.  Doordat de werken oorspronkelijk geschreven werden voor bandoneon, het kleine broertje van de accordeon,  ontstaat er een vrijheid om nog meer nuances te weven doorheen het geheel, wat de muzikanten waarmee op dit album werd samengewerkt zeer goed aanvoelden.

Er is niet enkel plaats voor Piazzolla op dit album, Piazzolla is slechts een leidraad naar al wat  leeft binnen het intelligente en temperamentvolle brein van Siderova. Ze gaat nog een stapje verder door eigentijds klassiek uit diverse windstreken te koppelen aan een streep barok. De composities passen stuk voor stuk wonderwel bij Piazzolla, gezien ze totaal in zijn huisstijl passen. Het Adagio van Johann Sebastian Bach laat de tedere elementen nog diepe inwerken, als een totale reflectie van het geheel. Brodsky’s  gedichten mogen vervolgens mysterie oproepen, symbool staan voor vraagtekens, agitatie; een rustgevende maan boven een stromende rivier op tonen van Sergey Akhunov vertellen een verhaal dat klinkt als een volkslegende.

En dan rest er enkel nog vrijheid… Libertango. Mooi.

Ksenia Sidorova – Accordeon
Claudio Constantini – Piano
Roberto Koch – Contrabas
Reentko  Dirks – Gitaar
Goldmund Quartet – Strijkkwartet
BBC National Orchestra of Wales o.l.v. Clark Rundell
NDR Elfphilharmonie Orchester o.l.v. Thomas Hengelbrock & Leslie Hatfield.

Alpha Classics – Alpha 664   http://www.outhere-music.com  

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord