Artiom Shishkov: Bach in zijn sereenste complexiteit

by Knopskaya

Artiom Shishkov is allang geen onbekende meer voor de vioolliefhebbers onder ons. De uit Wit-Rusland afkomstige muzikant bezit het beste van beide werelden. Zijn karakter heeft iets rock ’n roll-achtig, zijn gevoel voor perfectie is overduidelijk en onmiskenbaar. Hij was in 2012 zesde laureaat  in de Koningin Elisabeth Wedstrijd en maakt samen met pianist Sergey Smirnov en cellist Dima Tsypkin deel uit van het trio Nouvelle Philharmonie.

Gewaagd en geslaagd

Hoe begin je anders aan zo’n project – een volledig album vol Johann Sebastian Bach voor solo viool? Men moet er een halve zenmeester voor zijn. Shishkov zocht een jaar lang naar de ideale balans tussen muzikale en technische perfectie. Er moest een ononderbroken lijn zitten in de opnames, hetgeen trouwens een geslaagde missie bleek.

Hoge houten Noorden

Gedurende het jaar voorafgaand aan de opnames, zochten hijzelf en zijn producer Johann Günther samen naar de perfecte opnamemethode. Ze kwamen hiervoor in totaal negen keer samen. In januari 2018 reisden ze samen naar het kleine plaatsje Haugesund aan de Noorse westkust. Ze leenden er de auto van een collega-muzikant en reden  naar een nog mogelijk kleiner plaatsje Valevåg. Daar, in het midden van niets en omgeven door een handvol mensen spendeerden ze drie opnamedagen voor negen takes  in een houten kerk. Het resultaat is sereniteit van een andere wereld, of misschien wel van onze eigen wereld zelf die we op zulke ongeschonden plekken nog weten terug te vinden

Contemplatie

De titel van het album vertegenwoordigt de dag waarop Artiom ’s morgens Sonate 2 in A min en ’s avonds de Partita nr. 2 in D min speelde.

U hoort Bach in zijn zuiverste vorm, de contemplatie in de eenvoud. Ogen dicht en u bent daar, in die houten kerk met de prachtige akoestiek.

Het album 29-01-18 is voor de prijs van 8 euro te kopen of te schenken via de volgende website:

https://backlashmusic.bandcamp.com/

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord