Bach herontdekt vanuit alle hoeken en kanten

by Knopskaya

De muziek van Johann Sebastian Bach verweeft stemmen. Het is haast een onuitputtelijke bron van inspiratie voor vele muzikanten en dit al vele eeuwen lang. Zo ook voor het Well-Tempered Consort III waarmee Phantasm een derde editie van zijn klavierwerken uitbrengt op oude strijkers. Het Wohltemperierte Klavier op snaren, maar dan uitgebreid naar nog meer repertoire. De instrumenten die gebruikt worden zijn zowat alle maten binnen de gamba familie, u weet wel, de strijkers die voorafgingen aan de klassieke violenfamilie zoals wij ze kennen, met fretstrepen en extra snaren. Een uitdaging om te bespelen trouwens.

Het vergt een hele studie om hieraan te beginnen, laat staan om alle stemmen aan het consort van kleine tot grote viola’s te transcriberen. Vooral de preludes en fuga’s zijn echte huzarenstukken. Tien vingers omzetten naar  strijkers is een evenwichtsoefening van jewelste. Iedereen moet er met exact dezelfde zwaarte uitkomen. Voor deze opname wordt verwezen naar Bachs Clavier-Übung voor orgel uit 1739.  Het bevat verschillende preludes voor de Catechismus en gezangen. In vorige edities van deze serie werden deze al korter aangehaald, maar nu vollediger uitgewerkt.

Het is aannemelijk te zeggen dat deze opname de meest harmonische verkenningstochten van Bach in kaart zet. Een ontdekking voor leken en kenners. Vooral verfrissend voor de klavierfans die zoveel herkenning terug horen op een andere manier. Dezelfde verwevenheid, maar langs een ander medium dat tijdsgetrouw is aan de componist zelf. Het is in feite het experiment dat Bach zelf uitvoerde met stemmen naar een verlengde doorgetrokken. Men zegt dat wanneer men naar Bach luistert, men telkens opnieuw dingen ontdekt die men eerst niet waarnam. Wat deze opname betreft, is dit zeker waar omdat men net door de aangepaste setting nog meer verrassingen te verwerken krijgt. Een serieuze opsteker voor het brein dat haast vrolijk verstrikt geraakt in geniale constructies die na meer dan driehonderd jaar nog weten te verbazen.

Deze opname is een vrolijk spel van stemmen waarbij enige diepgang niet wordt geschuwd. Het leidt de muziek Bach naar een jubelend geheel dat evenzeer als zeer intiem kan worden ervaren.  Men zegt dat je alles eens vanuit een andere hoek op dezelfde manier moet bekijken om nieuwe elementen te ontdekken binnen een verhaal of een schilderij. Dat is hetgene wat kunst zo mooi maakt en tot eeuwige bron van inspiratie benoemt.

LINN records CDK708 – http://www.outhere-music.com

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord