Beethoven en Schubert in beweging – Diederik Suys en Maiko Inoué

by Knopskaya

***** Altviolist Diederik Suys ontving vorig seizoen een Gouden Label recital nadat hij werk van Beethoven en Schubert opvoerde tijdens een middagconcert in AMUZ. Dit samen met pianist Jean-Claude vanden Eynden. Ze leerden het publiek een liefhebbende Beethoven en Schubert kennen. Deze werken zijn nu terug te vinden op een cd die Suys samen met pianiste Maiko Inoué opnam.

Maiko Inoué is net als Suys een muzikante die de kamermuziek in haar hart meedraagt. Ze benaderen samen het notturno voor altviool en pianio in D op.42 in zeven bewegingen op een lichte manier, waardoor klanken speels worden. En zo evolueert de cd van speels en lieflijk naar lyrisch. Men herkent een aantal onbevangen elementen die Beethoven onder invloed van Mozart gebruikte. Gaandeweg de compositie vordert gaat Beethoven steeds zelf meer praten. Vanaf het Adagio – vierde beweging wordt Beethoven krachtiger om er tijdens de zevende beweging volledig zelf te staan.

De Arpeggionesonate in A klein D. 821 is het logische gevolg. Deze sonate werd geschreven voor een instrument dat ten tijde van Schubert werd ontwikkeld. De Arpeggione was een instrument tussen altviool en cello in, waardoor het werk nog vaak opgevoerd wordt met één van beide instrumenten. Aangezien het de mogelijkheden van het instrument – dat de tand des tijds niet doorstond – moesten mogelijk blijken bij het behoren van deze compositie, moest er ook een breed spectrum aan techniciteit en gevoel in de compositie worden gelegd. Net dit pallet komt mooi tot uiting op deze cd – weemoed, vreugde, lyriek en troostende eindnoten.

U miste het concert toen in AMUZ? Mist u dan deze cd vooral niet.


  • WIE: Diederik Suys, Maiko Inoué
  • WAT: Beethoven Notturno – Schubert Arpeggione
  • UITGAVE: UT3-records UT3-033

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord