Beiden jong en gevoelig – de dichterlijke pianist bezocht de weemoedige componist

by Knopskaya

Matthieu Idmtal is een jonge pianist die met zijn ziel in de romantiek leeft en er ook naar speelt. Een concertorganisator noemde hem ooit een poëet pur-sang. Dat de muziek van Frédéric Chopin (1810-1849) één van zijn grote pianistieke liefdes is, zal u niets verbazen. Hij is dan ook artistiek directeur van de Brussels Chopin days (www.Brusselschopindays.com).

Chopin

Desondanks hun verschil in afkomst, hebben beide componisten heel wat gemeen. Scriabin was duidelijk geïnspireerd door de Frans-Poolse componist en gebruikte een aantal van diens composities als inspiratie voor zijn eigen werk. Desondanks een aantal passages erg op mekaar lijken is er nochtans geen sprake van imitatie. Scriabin had namelijk een heel eigen onconventionele stijl waarin er geflirt wordt met evenwicht, virtuositeit en harmonie. Deze passages zijn vooral terug te vinden in het tweede stuk op dit album, de 24 etudes opus 11.

De twee werken die men op deze cd kan terugvinden zijn afkomstig van de jonge Scriabin, die zeer melancholisch en overgevoelig was. Hij zou zelfs met de partituren van Chopin onder zijn hoofdkussen geslapen hebben. Het ironische van de zaak is dat hij zich later totaal zou distantiëren van het feit dat Chopin zijn grote voorbeeld zou zijn geweest. Later zou hij evolueren richting mystiek en esoterie.

Levende dramatiek

Het eerste stuk op de cd zijn de 12 etudes opus 8. In deze compositie wordt de eigenzinnigheid van de componist waarheidsgetrouw door Idmtal weergegeven. Dat Idmtal een pianist is die getuigt van geduld mochten we reeds tijdens een recital ervaren. Hij verzorgt zowel de klanken als de intervallen – geen bombastische explosies of overdreven pianowerk. De precisie kruipt eerder in het gevoel dan in de partituur.

Alexander Scriabin was jong geweld tijdens het componeren van opus 11. Herstellende van een blessure aan de rechterhand, legde hij de nadruk op de linkerhand, die hij technisch extra virtuoze passages toebedeelde. De rechterhand speelt octaven. Het lijkt dus een beetje een omgekeerde wereld bij momenten.

Het Scriabin-album van Matthieu Idmtal is bijgevolg een muzikaal portret van een jonge componist en de jonge pianist die hem de hand reikte. Samen maakten ze het gevoel compleet.

Deze cd is een uitgave uit 2018 van het label Pavane -ADW 7588- en werd opgenomen in de Wyastone Concert Hall in Herefordshire UK, waar Idmtal een Steinway and sons bespeelde.

 

 

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord