Charles Mayer: te herontdekken pianomuziek met een gouden randje

by Knopskaya

Ze zijn met velen. De componisten die tijdens hun leven werden gevierd om daarna zo goed als vergeten te worden. Een ervan is Charles Mayer (1799-1862), die toch een aanzienlijk oeuvre pianomuziek naliet. Muziek die wanneer we ze voor het eerst horen en laten inwerken duidelijk geschreven is om pianisten samen met hun publiek te verheugen.

Mayer werd geboren in Könisberg, Oost-Pruisen,  op 21 maart 1799, de plaats die onder Russische heerschappij zou gekend worden als Kaliningrad en tevens geboorteplaats van filosoof Immanuel Kant. Hij zou er maar enkele jaren verblijven. Zijn vader was klarinettist en verhuisde naar onder andere Sint-Petersburg en Moskou. Mayer begon piano te studeren bij zijn moeder, maar kon al snel leerling worden van de Ierse John field die op zijn beurt leerling was van niemand minder dan Clementi. In 1814 begon hij zijn solo carrière in Polen, Duitsland, Nederland en Frankrijk. In 1819 vestigde hij zich in Sint Petersburg. Al gauw verschenen er getuigenissen van zijn kunde in muzikale vaktijdschriften en bouwde hij een gepubliceerd oeuvre op van meer dan 350 werken naast zijn wervelende podium-carrière. Hij trad in zowat alle moderne grote steden van Centraal en Noord Europa op. Van Wenen tot Kopenhagen en stond gekend omwille van zijn grote virtuositeit. Daarnaast was hij ook pedagoog en leidde namen op als Mikhail Glinka, vader van de Russische opera. Vele grote namen, zoals Berlioz en Schumann prezen zijn kunnen.

Het werk van Mayer klinkt zo mooi als het toegankelijk is. Ietwat futuristisch zelfs voor de tijd waarin het geschreven is, omdat het zich reeds volledig in de romantische gedachte stort. Kamermuziek met grote K. Alsof er een heel strijkorkest meespeelt en toch hoort men enkel de piano. Mayer zocht geen grote moeilijkheden op binnen zijn oeuvre, hij was een man van muzikale compromissen die leefde om zijn fantasieën in klank om te zetten. Alles klinkt dan ook heel erg verhalend. Met affectie en oprechtheid geschreven.  Mooie dynamiek, ontroerende accenten. Ontwapenende jeugddromen. Een pracht van een componist om te ontdekken voor al wie gebeten is door pianomuziek en romantiek.

Op dit album hoort u zijn muziek uitgevoerd door Luigi Gerosa (geb. 1959). Deze pianist voert werken uit van Bach over de romantiek tot liedbegeleiding, waar zijn grote interesseveld ligt. Hij nam voor het label Dynamic reeds vier eerdere albums op die allen goed ontvangen werden, cfr. o.a. Diapason en waaruit uitgezonden werd op de Italiaanse zender RAI3.

Charles Mayer is een absolute ontdekking waarvan men verstomd raakt dat deze muziek niet gekender is. Het bewijs dat andere factoren dan kwaliteit subjectief de geschiedenis kleuren. Aan u om er iets aan te doen. Warm aanbevolen.

Dynamic CDS7980   http://www.outhere-music.com

 

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord