Charles Tomlinson Griffes: een Europese Amerikaan

by Knopskaya

De naam Charles Tomlinson Griffes (1884-1920) doet zeer waarschijnlijk geen belletje bij u rinkelen. Misschien is dat wel omdat hij van zoveel markten en op zoveel plaatsen thuis was, dat hij nergens echt te plaatsen valt als componist. En toch blijkt hij een aangename verrassing.

Geboren in een rijke familie, net buiten New York werd de Charles zijn muzikale talent al gauw opgemerkt. Hij was één van die lucky boys waarvan de familie de middelen had om hem in Europa – waar de muziekstudies op dat moment veel verder stonden  – te laten studeren. Dat hij reeds vroeg naar Europa vertrok is te merken in zijn muziek. Wanneer men hem in het rijtje van Amerikaanse componisten wil plaatsen, zal men er bedrogen uitkomen, want zijn muziek klinkt op en top van bij ons.

Het gros van zijn studies bracht Tomlinson Griffes door in Duitsland en men zegt dat hij sterk zou beïnvloed zijn door de muziek van Richard Strauss na het zien van de première van Salomé. Ergens klopt dat en toch klopt dat weer niet wanneer men deze cd beluistert. Men hoort een zeer nauwe aansluiting bij de Franse school. De Three Tone-Pictures opus 5 en de Roman Sketches opus 7 hebben een hoog Debussy-gehalte. Het Winterlandscape is duidelijk geschreven onder invloed van César Franck – muziek waarbij men landschap en heldentocht herkent. En misschien is het bij dit stuk dat men een beetje Strauss zoekt, wie weet. De nadruk op Strauss in het boekje lijkt me wat naast de kwestie wanneer men de inhoud van de cd bekijkt. Misschien kan dit een aanleiding zijn om nog meer van zijn werk op te zoeken.

Desalniettemin, mooie opname, duidelijk met een Lizstiaanse inslag gespeeld door de Italiaanse pianist Emanuele Torquati – ironisch genoeg een Europeaan die grotendeels over de grote plas musiceert. Zeker de moeite waard om een onterecht vergeten componist terug op de kaart te zetten.


  • WAT: The Vale of Dreams – piano music
  • WIE: Charles Tomlinson Griffes – Emanuele Torqueti
  • UITGAVE: Brilliant Classics 95349

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord