Charpentiers Médée terug op de kaart dankzij le Concert Spirituel o.l.v. Hervé Niquet

by Knopskaya

Médée is een tragédie mise en musique in vijf bedrijven en een proloog van Marc-Antoine Charpentier op een Frans libretto van Thomas Corneille. De première vond plaats in het Théâtre du Palais-Royal in Parijs op 4 december 1693. Médée is de enige opera die Charpentier schreef voor de Académie Royale de Musique. (bron: Wikipedia) De opera werd goed beoordeeld door critici en commentatoren, waaronder Sébastien de Brossard en Évrard Titon du Tillet, evenals Lodewijk XIV, wiens broer verschillende uitvoeringen bijwoonde, net als zijn zoon; de opera liep echter slechts tot 15 maart 1694, hoewel het later nieuw leven werd ingeblazen in Lille. Toch overschaduwden andere tijdgenoten zoals Lully het werk, waardoor het onterecht bijna 300 jaar in de vergetelheid belandde.

Le concert Spirituel o.l.v. Hervé Niquet  erkent kwaliteit en zet deze opera graag terug op de kaart. Men trakteert u op een concertante versie met historische muziekinstrumenten, helemaal in het juiste historische kader, vol passie en drama. Uitgebracht in een mooie box met 3 CD’s bij label Alpha Classics. Niet alleen luxe, maar ook nog eens pure klasse. Op de cover leest u de namen van de indrukwekkende cast zoals niemand minder dan Véronique Gens in de hoodrol.

Verhaal

Jason en Médée (Medea), achtervolgd door de bevolking van Thessalië vanwege de misdaden van Médée, hebben hun toevlucht gezocht in Korinthe. Médée maakt zich zorgen dat Jason steeds verder van haar verwijderd raakt. Jason beweert dat hij de gunst van prinses Créuse moet winnen, zodat haar liefhebbende vader, koning Créon, hen zal beschermen. Hij stelt voor dat Médée Créuse een mooi gewaad cadeau doet. Nadat Médée is vertrokken, vertrouwt Jason Arcus toe dat hij echt verliefd is op Créuse, maar bang is voor de reactie van Médée. Créuse zal trouwen met Oronte, prins van Argos, die nu met zijn leger in Korinthe aankomt. Koning Créon vertelt Jason echter dat hij hem liever als schoonzoon heeft. Jason leidt het gecombineerde leger van Korinthe en Argive naar de overwinning op de Thessaliërs.

Créon vertelt Médée dat hij haar niet zal uitleveren aan haar vijanden, maar dat ze Korinthe moet verlaten. Jason en zijn kinderen bij haar zullen blijven. Médée protesteert dat ze die misdaden alleen heeft gepleegd uit liefde voor Jason, maar Créon antwoordt dat het Korinthische volk wil dat ze vertrekt. Médée draagt haar kinderen over aan Créuse. Créuse bekent haar liefde aan Jason.

Oronte belooft Médée een toevluchtsoord in Argos als ze een huwelijk tussen hem en Créuse kan regelen. Ze vertelt hem dat de enige reden dat ze wordt verbannen, is dat Jason vrij kan trouwen met Créuse. Ze moeten hun krachten bundelen om dit te voorkomen. Jason smeekt Médée dat hij alleen handelt in het belang van hun kinderen. Alleen gelaten, neemt Médée haar toevlucht tot hekserij en roept ze demonen uit de onderwereld op die haar een vergiftigd gewaad voor Créuse brengen.

Jason bewondert de schoonheid van Créuse’s nieuwe gewaad. Oronte beseft eindelijk dat wat Médée had gezegd waar is: Créuse zal met Jason trouwen, niet met hem. Médée zweert dat Créuse nooit de bruid van Jason zal zijn. Créon arriveert en is boos dat Médée Korinthe nog niet heeft verlaten. Hij beveelt zijn bewakers om haar te grijpen, maar ze roept geesten op van mooie vrouwen die de bewakers weglokken. Dan gebruikt ze haar magische krachten om de koning gek te maken.

Médée verheugt zich over haar succes en is van plan haar wraak tot het uiterste te drijven door haar eigen kinderen te vermoorden door Jason. Créuse smeekt haar om Korinthe te sparen en belooft zelfs af te zien van haar huwelijk met Jason als ze dat doet. Er komt nieuws over de waanzin en dood van Créon. Médée raakt met haar toverstok het vergiftigde gewaad van Créuse aan en het barst in vlammen uit. Créuse sterft in de armen van Jason. Jason zweert wraak op Médée, die nu verschijnt in een vliegende strijdwagen getrokken door draken om aan te kondigen dat ze hun kinderen heeft neergestoken. Ze vertrekt terwijl het paleis van Korinthe in vlammen opgaat.

ALPHA 1020 http://www.outhere-music.com

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord