Cherchez Louise Farrenc

by Knopskaya

Vrouwelijke componisten zijn nog steeds een zeldzaamheid. Althans, zo wordt gedacht. Met discriminatie heeft dit weinig te maken, maar eerder met het collectieve geheugen. Wanneer men aan klassieke muziek denkt, denkt men in de eerste plaats aan een aantal gebeitelde bustes, al dan niet met pruik. 

Toch dient gezegd te worden dat Louise Farrenc (1804-1875) in haar tijd allesbehalve een ondergewaardeerde componist was. Zij genoot erkenning op basis van haar capaciteiten, een sterke prestatie. Onder de naam Marie-Louise Dumont werd ze geboren in Parijs, waar ze ook naar het conservatorium zou gaan. Aangezien ze uit een geslacht van schilders en beeldhouwers kwam, was haar creatieve aanleg helemaal niet te verwonderen.

Haar grootmoeder, Cécile Sora, was ook pianiste. Zij studeerde nog samen met Clementi. Farrenc zelf heeft veel invloeden van de vroege Beethoven, wat duidelijk hoorbaar is op deze cd. De nadruk ligt bij haar werk erg op het pianistieke. Farrencs leermeesteres was zelf een goede vriendin van Beethoven zelf. Vermoedelijk komen deze invloeden dus uit zijn richting.

Farrencs muziek werd geprezen door grootmeesters als Robert Schumann en Hector Berlioz. Door alle positieve reacties die reeds in de kranten van toen verschenen, samen met de getuigenissen van erkende personen en instituten, kreeg ze een professorenpost aangeboden aan het conservatorium van Parijs. Haar leven was er eentje van vervulling. Toch eindigde alles tragisch, toen haar dochter en tevens pupil in de pianomuziek zeer vroeg stierf. Farrencs composities gingen er enkel nog maar op achteruit.

Deze dubbele cd is een getuigenis van een sterke, maar getekende vrouw. Zo staat ze ook op de cover afgebeeld. Toch is de opnamekwaliteit dof, en dat is zeer spijtig. Hierdoor gaat de muzikale prestatie van het OperaEnsemble grotendeels in de mist. En dit terwijl men deze componist na 100 jaar terug uit de mist der geschiedenis wil laten verschijnen. De interesse is opgewekt, maar wie doet beter?


  • WAT: Louise Farrenc, Wind Sextet Trios
  • WIE: OperaEnsemble, Linda Di Carlo – piano
  • UITGAVE: Brilliant Classics – 95319

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord