Colette Maze viert meer dan een eeuw liefde voor het Klavier en Debussy

by Knopskaya

Stel je voor, je bent een klein meisje van  vijf jaar oud en je ontdekt je liefde voor muziek, en die liefde geef je vervolgens honderd jaar door via je piano. Na die honderd jaar vier je die liefde met de opname van een driedubbele CD-box. Neen, dit is geen sprookje, maar de realiteit van de 106-jaar oude pianiste Parisienne Colette Maze (geb. 1914).

We kunnen deze energieke pianiste gerust bij de voornaam noemen, want Colette komt binnen in je leven als een vriendin. Dat  doet ze via haar liefde voor Claude Debussy, die in haar buurt moet gewoond hebben en stierf toen ze vier jaar oud was. Toch ontmoette ze de  man nooit, maar voelt zijn pianistieke aanwezigheid doorheen de noten van de partituur. Ze geeft ze samen met haar liefde voor zijn verhaal over die mooie verwonderende manier door. Ze geeft een verhaal mee, waar veel jonge pianisten van kunnen leren. De piano is voor Colette een medium waaraan je alles kan vertellen, en de piano antwoordt. Hij geeft het verhaal door van componisten.

Men zou zeggen dat Colette Maze, die tot op de dag van vandaag vijf uur piano speelt, al een eeuw lang, veel steun moet gekregen hebben toen haar bijzondere talent in die periode ontdekt werd. Toch is niets minder waar, en dwongen de omstandigheden haar er toe om een selfmade woman te worden. Iets wat haar perceptie nog waardevoller maakt.

Vijf jaar oud was ze toen de haar bovenbuurtjes hoorde piano spelen, en wilde hen daarin volgen. Er werd wel wat muziek gespeeld thuis en ze mocht ook op les. Maar daar stopte het ook. Haar ouders waren welstellende burgers die affectie niet als prioritair zagen. Colette vond die liefde terug in de conversatie die ze via het klavier met haar piano voerde. Muziek kalmeerde  haar als astmapatiëntje. Het was haar medicijn. Ondernemend en sportief als ze was, bleef ze evolueren. Haar talent werd opgemerkt en ze werd leerling  van niemand minder dan Alfred Cortot en Nadia Boulanger. Colette horen spelen, is als de vingers voelen van haar voorgangers. Haar ongelooflijke souplesse komt van Cortot, die haar het belang van yoga bijbracht. Haar sportieve aard zorgde ervoor dat ze nog steeds van dansen houdt. Zo is ze ook helemaal in de ban van de sensuele klanken van Astor Piazzolla. Une femme du monde en toch zo sereen oprecht.

Reeds jong moest ze door haar keuze voor de muziek op eigen benen staan. Het lot zorgde ervoor dat ze alleenstaande moeder werd van een zoon die ze alle liefde die zij gemist had via moedermelk en klavier meegaf. Ze bleef  haar leven lang actief als pianiste en werkte tijdens WO II als verpleegster om rond te komen.

De box met muziek van Debussy is in drie delen van zijn leven als componist opgedeeld. In totaal krijgt u maar liefst een bijna rechtstreekse ontmoeting met Claude Debussy van drieënhalf uur lang. Geen krachtmetingen, maar het oprechte verhaal van de componist. Zijn liefde voor de natuur geeft ze weer op die manier die je laat wegdromen en die ontroert door zijn oprechtheid. Geen virtuoze krachtmeting, geen spektakel, maar de muziek in de puurste vorm, als verhaal in noten.

 

 

Debussy: Ik wil mijn muzikale roep beleven in een realiteit die compleet losstaat van mezelf. Ik wil mijn innerlijke landschap zingen met de naïviteit van een kind.

Colette Maze: Mijn geheim voor de eeuwige jeugd? Je iedere dag verwonderen over de schoonheid, want alles is mooi als je er maar weet naar te kijken. Je mag het leven niet zien als bagage. Je  moet alles zien wat het leven je schonk om voor te leven.

Luk Callens, Artistiek directeur van onze Mediapartner , de Middagconcerten van Antwerpen, http://www.middagconcerten.be, schenkt Colette Maze  en zoon een levenslang abonnement om haar carrière te vieren en hoopt hen te mogen verwelkomen.

Un siècle avec Debussy – Colette Maze – C777.818/20

Coverafbeelding: Coquelicot de Paris

https://www.amazon.fr/Colette-Maze-Interpr%C3%A9te-Claude-Debussy/dp/B00K5T1LHM

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord