Condor Gruppe – Gullivers geluidsreis

by Knopskaya

Gulliver, het jongste geesteskind van Condor Gruppe – die hun debuut maakten in 2014 – wordt vandaag gelanceerd via het  groove-obsessed label Sdban Ultra. Het Antwerpse negenkoppig ensemble nodigt u uit op een hypnotische trip langs seventies soundtracks, krautrock, psychedelische grooves en nog zoveel meer. Breed van basis, uniek in geluid verleggen ze steeds meer grenzen.  Licht exotisch en soms zelfs wat spacy. Een trip langsheen het geluid uit ons collectieve geheugen met net die extra toets. Het resultaat van muzikale rijping.

Condor Gruppe:  Michiel Van Cleuvenbergen (gitaar), Jan Wygers (bas), Krist Torfs (drums), Kris Delacourt (keys, gitaar), Milan Warmoeskerken (gitaar), Dirk Timmermans (trompet, percussie), Matti Willems (sax, percussie), Nicolas Mortelmans (sitar, percussie) and Hanne De Backer (Bariton Sax).

Gulliver verschijnt op vinyl / cd / digital.

Michiel Van Cleuvenbergen:

We hebben inderdaad een geluid dat je best traditioneel kan noemen op een aantal gebieden. Dat komt omda we ontstaan zijn vanuit een voorliefde voor jaren zestig zeventig groovy dingen. Het is een soort tribute aan de soundtracks die in ons hoofd bleven hangen,  een soort van synthese van onze platenkast, organisch gegroeid en verrijkt. Waar we in het begin ons echt inspireerden op de soundtracks, zijn we nu wel behoorlijk breder gegaan.

Toch heeft het iets groovy, iets waarvan ik hou omdat het makkelijk binnenkomt, easy listening. Het is relaxed om naar te luisteren, alles lekker te laten grooven.

We  intussen met behoorlijk veel maar zijn oorspronkelijk met vier begonnen. Dat was dat vrij basic, gitaar bas drums. Na de eerste plaat dachten we we kunnen niet nog zo n plaat maken, we moeten veel breder gaan denken. Ennio Morricone in het achterhoofd kwamen we uit bij trompet, een beetje  spaghetti western – gevoel. Langs deze zoektocht zijn we uiteindelijk ook uitgekomen bij sitarspeler Nicolas Mortelmans. Eerst dacht ik van ohjee,  dat is een geschoolde muzikant. Zijn wij wel compatibel. Maar instant was er een goede klik. Via hem kwamen we weer andere mensen terecht en zo bleven we groeien. De meeste mensen zijn altijd heel opgetogen om met ons te werken en dat geeft een enorm goede vibe. We komen allemaal uit verschillende achtergronden, we spelen graag samen en maken de sound op deze toch wel heel organische manier uniek. De meesten zijn gewoon om ook met andere groepen te werken, samenwerken is nooit een issue. Ik heb geen schroom meer om mensen te vragen. De liefde van mensen om te musiceren blijkt te overheersen.

Agendagewijs  is het niet altijd makkelijk, maar we kunnen uiteindelijk wel de bredere sound maken waar we naar streven.

Dat gaat ook allemaal vrij vanzelf . Meestal kom ik met een geraamte, de schets van een nummer. Ik denk  dan van “hier of daar zou ik graag dit of dat bij horen”, maar verder ga ik niet. Ik laat hen graag de ruimte om er aan verder te werken. Ik geef die gasten vrij. Ik schep enkel de sfeer. Zo krijgen we er oriëntaals in via de sitar en ook vrij spacy gitaargeluiden. We hebben intussen toch wel een eigen sound gemaakt, waarbinnen vrijheid vrijheid primeert. Ik laat het graag zijn gang gaan.  Ik ben een vinylfrak, onze bassist Jan trouwens ook.  Wij vinden heel uiteenlopende dingen heel goed. Vinyl is toegankelijker geworden. Turkse en Japanse muziek, of van waar dan ook: het fascineert ons allemaal hoe muziek wereldwijd beleefd wordt.

Er wordt wel wat geknipt of geplakt en we hebben nummers met een duidelijke structuur, maar er is zeker een deel improvisatie.  Dat komt ook live mooi naar voren, het live aspekt.  Andere nummers zijn meer jam die uitgroeien tot nummers. We hebben goede muzikanten die er weg mee weten.

We hebben nu een aantal shows staan rond de plaat. Omdat we met zoveel zijn is het moeilijk veel te repeteren, waardoor de spontaniteit groeit. Live krijgt alles een andere structuur. Ik dirigeer dat dan wel een beetje, maar daar stopt het. De nummers zijn rauwer en dynamischer. Je krijgt een heel andere atmosfeer. Misschien moeten we eens een goede live plaat opnemen.

De voorstelling van ons album was trouwens afgelopen vrijdag in de Roma. Blij dat het zover is na twee jaar. Het publiek dacht er tot onze vreugde ook zo over.

LIVE
17/09/22 : De Roma, ANTWERP
06/10/22 : Hinta Jazz Club, HEIST OP DEN BERG
27/10/22 : De Chinastraat, GENT
28/10/22 : tba, MECHELEN
12/11/22 : Village Coffe & Music, UTRECHT (NL)

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord