De bruisende wereld van Proust is te bezoeken

by Knopskaya

Het salonleven in het Parijs van de belle époque was  een schouwtoneel van cultuur en ontmoetingen, kruisbestuiving, gezamenlijke beleving en alles wat ieder puntje van het gebeuren nog zoveel dieper  maakte. Schrijver Marcel Proust, romanticus, belever, denker wandelde door de scène als geen ander en deed er  indrukken op die hij op papier wilde vereeuwigen.

Het zijn deze indrukken die cellist Steven Isserlis samen met pianiste Connie Shih op dynamische wijze ook nog in deze tijd weten over te brengen, op de CD Music from Prouts’s Salons. Het was  een tijd waarin vreugde eens zo hard mocht klinken en pijn nooit zo schoon was. Zulk gezelschap, zulke prikkels zocht Marcel Proust op om zijn pen te voeden.

Dit album heeft wat van een re-enactment, men wordt ondergedompeld in beeld en klank, alsof men ergens in een schilderij kan stappen,  maar dan zonder de  plastiek, het  is echt. Er is vooral ingezet op een diepdoordringende speelstijl, klanken die echt naar de grond van de mensenziel grijpen om woorden overbodig te maken.

Het zijn de spelers van toen, die  nu nog hun rol spelen; de gevoelig fijnzinnige Reynaldo Hahn met wie Proust een intieme relatie had en wie hij steeds is blijven bewonderen. Gabriël Fauré ontving een brief van Proust waarin hij zijn eeuwige liefde voor diens muziek verklaarde op een manier dat hij er een boek van 300 blz. meende over te kunnen schrijven. Proust schreef over muziek als een voelend element, recensent, geen criticus – totale overgave. Op deze  manier stak hij ook zijn bewondering voor Saint-Saëns’ klavierkunsten niet onder stoel of bank. Het was de  meest zuivere Mozart ooit. César Franck liet een mens afstand doen van het materiële om in zijn klanken te willen wonen. Proust zag mensen groeien, zoals de jonge componist Henri Duparc en de Iers-Britse Augusta Holmès, die in Parijs haar stijve Victoriaanse keurslijf inruilde voor een overgave aan de romantiek.

Springt u ook even in dat schilderijtje en geef u over aan de klank van toen, beleef de wereld van Proust. Voel de energie…

BIS2522 SACD  http://www.outhere-music.be

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord