De erfenis van John Philip Sousa – de caleidoscoop van de brassband

by Knopskaya

Sousa (1854-1932) stond decennialang garant voor de  muzikale energie van generaties Amerikanen. Met zijn brassband reisde hij doorheen het hele continent om de bevolking te verblijden met muziek die hun nationale trots naar boven wist te halen, maar evenzeer de gevoelige snaar wist te raken. Hij was slechts 26 jaar oud toen hij begon als dirigent bij de marine en bouwde een blitzcarrière uit.

Tijdens de eerste zeven jaar van het ontstaan van zijn band, verzorgden zij maar liefst 3500 concerten, tussen 1900 en 1911 gingen ze zelfs op wereldtournee. Wat was zijn grote geheim? De blaastraditie was immers alomtegenwoordig sinds de Amerikaanse burgeroorlog. Wel, de man paste de samenstelling van het orkest zodanig aan dat de muziek werd verzacht en verzoet. Aangepast slagwerk en voor het eerst ook een harp waren de eerste veranderingen.  De bedoeling was om uit te groeien naar het effect van een symfonisch orkest. Zoals Sousa het zelf zei: “Ik wil dat een man met een houten been naar buiten komt en begint te dansen.”

Het was het begin van een fascinerend oeuvre. De aanpassingen die Sousa deed, zorgden ervoor dat er niet enkel meer marsen geschreven werden, maar er ontstond een repertoire van dichtcyclussen, opera’s, operettes en suites.  Onderwerpen van Aladdin tot nationale trots. De toonkleuren van Sousa zouden de componisten van de toekomst gaan inspireren.

Naxos zet deze diversiteit en rijkdom mooi op de kaart. Dirigent Keits Brion leidt zijn eigen Sousa-band en houdt de traditie levendig. Samen met het Royal Birmingham Conservatoire weet hij alle kleuren die Sousa aan de brassband schonk heel mooi te laten schakeren.

Nee, geen militair stijf marcheergedoe of geblazen gedreun. Ontdek de echte kracht en rijkdom van de windblazers en ontdoe u van alle taboe. Sousa laat het u horen.

Naxos American Classics – 8.559863 – http://www.outhere-music.com

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord