De familie Rameau revisited – een bruisend portret vol licht en leven

by Knopskaya

Jonge muzikanten die oude  muziek een nieuwe adem inblazen en laten schitteren als nooit tevoren, ze zijn er. Een hele nieuwe generatie staat op om u de schatten van toen te laten herontdekken, alsof ze gisteren werden geschreven. Tonen die u niet meer loslaten. De 23-jarige Frans-Amerikaanse klavecinist Justin Taylor schiet raak, met zijn nieuwe album, uitgegeven door Alpha Classics.

De cover verraadt al hoe het klinkt: verlichtend. Hij laat de muziek van Jean-Philippe Rameau 1683-1764) klinken zoals hij was. Zacht, vriendelijk, poëtisch en met een instinct voor precisie. Muziek zat hem in het bloed. Zijn vader, die organist was, zorgde ervoor dat hij muziek kende nog voor hij het gewone alfabet kon lezen. Als muzikant leidde hij een avontuurlijk leven, Geboren te Dijon, reisde hij vooral rond in het zuiden van Frankrijk met zijn viool. Hij zou organist worden te Avignon, alvorens een betrekking te krijgen in Parijs. Rond die periode (1706)  schreef hij zijn eerste boek met klavecimbelmuziek. Uiteindelijk zou hij terug gaan rondtrekken om zo zijn vrouw, die sopraan was, te ontmoeten en zich definitief in Parijs te settelen. Ze kregen vier zonen.  In 1724 en 1728 publiceerde hij een tweede en derde boek met klavecimbelpartituren.

Het was het begin van een stamboom vol fantastische muzikanten die de traditie zouden verderzetten. Het zouden vooral zonen Claude-François, broer Claude en kleinzoon Lazare Rameau die succesvolle muzikale carrières zouden kennen. Hun  bekendheid – vooral door het immense succes van Les Sauvages – zou nog honderd jaar na hun dood blijven nazinderen , om vervolgend even in de vergetelheid te raken. De revival van de klavecimbelwerken en opera’s van Rameau laat de muziekliefhebber kennismaken met het fijnzinnige van de Franse barok, muzikale verlichting, letterlijk en figuurlijk. Vele nootjes die zich bescheiden meester maken van belever en uitvoerder.

Uitgevoerd op een vleugel uit 1891, met mechaniek uit 1820, gebaseerd op de Érardvleugels uit de vroege achttiende eeuw, die zich bevindt in het Musée de la Musique de Paris.

Meet the family

ALPHA 721       http://www.outhere-music,be 

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord